1
Новият шеф на Lenovo За Централна и Югоизточна Европа, Иван Бозев споделя, че българите не отстъпват с нищо на другите, но тайната към успеха е друга.
От 1 януари 2018 г. Иван Бозев стана изпълнителен директор на Lenovo за страните простиращи се от Полша на север, до Гърция на юг. В интервю за Дир.Бг, г-н Бозев споделя как подобен успех е бил възможен и разкрива, кой е най-купуваният лаптоп на Lenovo у нас.

- Господин Бозев, Вие сте един от малкото българи, издигнали се до такъв важен пост в голяма световна компания. Постигането на подобен успех със сигурност е трудно, но кои са нещата, които са го направили възможен?


- На първо място, този успех е резултат от постиженията на Lenovo, за които всеки един член на екипа в Югоизточна Европа е допринесъл с упоритост и труд. Именно благодарение на тези съвместни усилия Lenovo е лидер в продължение на години в региона както в PC, така и в бизнеса с таблети. Междувременно не спираме да се развиваме и вече сме и основен претендент в новите за нас бизнеси: Enterprise и смартфони под марката Motorola.

На второ място е утвърждаването на продуктите, решенията и услугите на Lenovo като предпочитани от години както от корпоративните клиенти, така и от крайните потребители в България и целия регион.

На трето място, но не и по важност, е установяването на марката като инженерен пионер, който клиентите търсят и купуват заради качество, продуктивност и иновативност.

- Лесно ли е за един българин да се докаже на международната сцена и съществуват ли някакви предразсъдъци към нас?

- Българите с нищо не отстъпваме на представителите на останалите държави - нито по подготовка, нито по мотивация, нито по потенциал. Понякога пречка се оказва фактът, че пазарът в България е значително по-малък от тези в големите държави не само в Западна, но дори и тук, в Източна и Централна Европа. Аз имах късмет и получих възможност от рано да се изявя на международни пазари, в които, както споменах, Lenovo се e утвърдила като изключително успешна компания заради правилния начин на работа на целия екип и дългосрочното припознаване като на собственици на бизнеса, а не просто като временни служители.

- Да преминем към компютрите. Различава ли се по нещо бизнесът с настолни PC-та и лаптопи в Централна и Югоизточна Европа от този в Западна Европа?

- Не, освен че тук е по-популярен потребителският и публичният бизнес за разлика от западна Европа, където превес има мащабният корпоративен бизнес, решаван на местно ниво.

Навсякъде обаче ThinkPad е бизнес лаптоп номер 1, а ThinkCenter е настолният компютър с най-нисък процент на технически неизправности изобщо. Yoga серията, от друга страна, е най-иновативната съвременна концепция за лаптопи и таблети, която бе копирана впоследствие от всички.

- Знаете ли кой е най-купуваният лаптоп на Lenovo в България и към кой сегмент е ориентиран българинът?

- Най-купуваният модел лаптоп на Lenovo в България в момента е Lenovo Ideapad 320. Това е продукт от потребителския сегмент, който се отличава с перфектен баланс между цена и качество и с богато цветово разнообразие, което дава възможност на клиентите да изразят собствения си стил.

- А Вие имате ли си любим модел от настоящата гама?


- Определелно това е новият ThinkPad Х1 Carbon, който представихме на CES в Лас Вегас преди броени седмици, в началото на месец януари. За пръв път той идва с възможност за свързване с докинг станция, с 14" HDR дисплей, но компактно събран в размера на 13" и с тегло от едва 1,13 кг.

- Има ли тенденция в търсенето на по-мощни компютри и как се развива IT инфраструктурата?

- 72% от участниците в скорошно проучване на IDC сред изпълнителни директори и висши мениджъри в различни браншове посочиха, че за тях следването на трансформацията в сферата на информационните технологии и бизнес растежът са основни мотиви за решенията им по отношение на IT инфраструктурата.

Със сигурност потреблението на по-мощни компютри нараства и ще се увеличава все повече, защото развитието на бизнеси, свързани с обработката на големи обеми от данни (включително и криптирани данни и валути), бе очаквано, а вече е и осезаемо. Миналата година Lenovo представи най-мащабното и всеобхватно DCG (Data Center Group) портфолио в своята история, нова програма за партньори и най-големия Intel-базиран суперкомпютър в света. Новите центрове за данни ThinkSystem и ThinkAgile дават на клиентите ни гъвкави решения, които могат да се адаптират към нарастващите нужди на техния бизнес.

ThinkAgile, например, е изцяло ново портфолио от софтуерни решения, изградено върху ThinkSystem платформите. То се адаптира към непрестанно променящите се IT потребности, като премахва излишното усложняване и предлага по-ниска цена. Заедно портфoлиото на ThinkSystem и ThinkAgile дават на клиентите необходимите ресурси да изградят центровете за данни на бъдещето с практичност, гъвкавост и устойчивост.

- Различава ли се подходът на китайската марка спрямо западните ѝ конкуренти?

- Не мисля, че е вярно. Lenovo е корпорация, която се отличава с глобалното си мислене, новаторски подход и е ценена в световен мащаб заради качеството, което предлага, и собственото си технологично ноу-хау. Акциите на компанията се търгуват на хонконгската стокова борса. Поставена е в топ 50 на всички световни компании, в които младите инженери и IT специалисти мечтаят да работят и да се развиват. За трета поредна година бяхме поставени сред 100-те най-добри и влиятелни световни бранда, обявени от Interbrand, а само преди броени дни на форума в Давос, Щвейцария заехме своето почетно място в топ 100 на най-стабилните компании в света.

- Как виждате бъдещото развитие на пазара на компютри и кои са новите технологии, които биха го тласнали напред?


Със сигурност предстои да се промени начинът, по който управляваме устройствата си - дали чрез гласово командване, дигитални писалки, или чрез жестове. Компютрите ще стават все по-леки, хибридни и трансформируеми от таблет в компютър, от компютър в хедсет или дори в персонален асистент, какъвто също представихме в Лас Вегас.

По този начин технологиите ще навлязат още повече в нашето ежедневие и ще се превърнат в неизменна част от живота ни. Предстои в близкото бъдеще компютърът да върши всичко - от работа, през пътуванията, та чак до ангажиментите ни в личен план.  Сподели

ЛАЙФ Как да изглеждаме перфектно по бански на снимки
Искаш да се снимаш по бански или бельо, но се чувстваш дискомфортно? Ето няколко съвета, които гарантират, че ще изглеждаш перфектно на снимките.
И Хайди Клум (44) се появи гола в Инстаграм Модели за силни и романтични жени от ”Фенди”