http://www.youtube.com/oembed?url=http://www.youtube.com/watch?v=wbSwFU6tY1c&format=json Дир.бг 1

Falcon Heavy Test Flight

SpaceX успешно изстреля най-мощната ракета в света дата - Falcon Heavy.
Полетът бе направен от историческата площадка във Флорида Launch Complex 39A (LC-39A), от която са извършвани полетите до Луната.

Изстрелването мина изключително успешно, а на борда на тежката реката бе първият автомобил на Илон Мъск, от който звучеше песента Life on Mars и Space Oddity на Дейвид Боуи.

Мисията на червения роудстър Tesla е да влезе в орбита около Марс.

Революцията, която Илон Мъск постигна се крие във факта, че това е най-евтината тежка ракета в историята, защото нейните помощни ускорители и първа степен - на практика три първи степени на Falcon 9 ще се приземят обратно на Земята и ще могат да се използват отново.

Спомагателните ускорители вече се приземиха успешно, като кацнаха на земна площадка. Централната първа степен трябва да се приземи на плаващата площадка на SpaceX в океана.

По-всичко изглежда, че бъдещето през SpaceX ще бъде бляскаво - най-вероятно бъдещата космическа станция около Луната ще бъде изградена именно благодарение на тази ракета.

Вижте снимки >> >> >>Важно е все пак да споменем, че американската ракета Saturn V и съветската ракета Енергия са били по-мощни от Falcon Heavy. Те са можели да изведат в ниска околоземна орбита съответно 140 тона и 100 тона.

Falcon Heavy може да изведе в ниска околоземна орбита 54 тона, като по този начин ракетата се нарежда на трето място по мощност в световната история.

Тя значително изпреварва тежката руска ракета Протон, която може да изведе товар от 22 тона в ниска околоземна орбита, американската Delta IV Heavy (28 тона), китайската Changzheng 5 (23 тона) или Falcon-9 (22 тона).

По същество това означава, че освен по-големи товари в ниска околоземна орбита, на практика може да се изпращат два пъти по-тежки мисии до Марс.

По-долу може да видите изстрелването (започва от 29-тата минута на видeото):А тук може да гледате кадри от колата на Мъск в космоса:

 Сподели

ЛАЙФ Стив Джобс вярвал, че тя ще поеме Apple
Най-малката дъщеря на основателя на компанията Apple - Стив Джобс, Ив често демонстрира завидния си начин на живот в Инстаграм.
5 урока по стил от Синди Крауфорд Цветовете ни лекуват, ако познаваме тяхната сила