http://www.youtube.com/oembed?url=http://www.youtube.com/watch?v=wbSwFU6tY1c&format=json Дир.бг 1

Falcon Heavy Test Flight

Снощи SpaceX изстреля най-мощната ракета към днешна дата в света - Falcon Heavy. Като 2 от 3-те и първи степени кацнаха успешно. Какво стана с третата?
Късно снощи от историческата площадка във Флорида Launch Complex 39A (LC-39A), от която са извършвани полетите до Луната, полетя най-новата ракета на SpaceX.

Вижте снимки >> >> >>
Falcon Heavy се задвижва от 27 двигателя, висока е 70 метра и може да изведе в ниска околоземна орбита 54 тона, като по този начин ракетата се нарежда на трето място по мощност в световната история. Единствено американската ракета Saturn V и съветската ракета Енергия са били по-мощни от Falcon Heavy. Те са можели да изведат в ниска околоземна орбита съответно 140 тона и 100 тона.

Тя значително изпреварва тежката руска ракета Протон, която може да изведе товар от 22 тона в ниска околоземна орбита, американската Delta IV Heavy (28 тона), китайската Changzheng 5 (23 тона) или Falcon 9 (22 тона).

По същество това означава, че освен по-големи товари в ниска околоземна орбита, на практика може да се изпращат два пъти по-тежки мисии до Марс.

Революцията, която Илон Мъск постигна се крие във факта, че това е най-евтината тежка ракета в историята, защото нейните помощни ускорители и първа степен - на практика три първи степени на Falcon 9 ще се приземят обратно на Земята и ще могат да се използват отново.

Изстрелването мина изключително успешно, а на борда на тежката реката бе първият автомобил на Илон Мъск, от който звучеше песента Space Oddity на Дейвид Боуи. Мисията на червения роудстър Tesla е да отиде Марс, след което да влезе в орбита около Слънцето.

Самият Мъск написа в Туитър: "Очевидно има кола в орбита около Земята" и публикува линк към видео, показващо я. Във видеото тя се виждаше, благодарение на множество камери, от различни ъгли, предаде Франс прес. Мъск сподели, че обожава идеята за кола в космоса, която един ден, след милиони години, може би ще бъде открита от извънземна раса.

Какво обаче се случи със кацането на двата помощни ускорителя и централната първа степен на Falcon Heavy?

Ускорителите се приземиха успешно на наземна площадка в Кейп Канаверал, Флорида. Те кацнаха едва на около десетина метра една от друга.

Първата степен на централната ракета обаче падна в Атлантическия океан, на около 100 метра от платформата, на която се очакваше да се приземи, допълва агенцията, като цитира Илон Мъск. Той уточни, че тя е проникнала във водата със скорост от 480 километра в час и се е разбила. Самата платформа също е била повредена, защото на нея се разбила камера, който трябвало да документира приземяването на елемента на ракетата, допълва ТАСС, цитирана от БТА.

По-долу може да видите изстрелването (започва от 29-тата минута на видeото):А тук може да гледате как кацат помощните ускорители на Falcon Heavy, които по същество представляват модифициран вариант на ракетата Falcon 9:

 Сподели

ЛАЙФ Момичето, на което Аня Пенчева повери сина си
Синът на Аня Пенчева и Ивайло Караньотов - Ангел, получи днес дипломата си за висше образование от НСА в присъствието на родителите си и любимата си - Ива.
Полицията изследва съмнителното писмо до Хари и Меган Дженифър Лорънс разбуни духовете със секси рокля