1
Sea Dragon е най-мощната ракета, измисляна някога. Любопитната концепция се ражда още през 60-те, но не вижда бял свят заради финансови съкращения в НАСА.
През 1962 година на Робърт Траукс му хрумва една доста интересна идея, която той бързо разчертава. Преди това дизайнерът е участвал в създаването на балистичните ракети на САЩ, като последния му проект е Polaris - ракетата, която се изстрелва от подводница.

Именно това го кара да се замисли, че изстрелването от вода може би една пренебрегната, но много добра идея. То Траукс е известен и с друго - смятал е, че дизайнът на една ракета трябва да е максимално опростен и насочен към нейната рентабилност.

Комбинацията от тези идеи води до създаването на Sea Dragon.

Вижте как изглежда ракетата >> >> >>Sea Dragon е трябвало да може да извежда впечатляващите 550 тона на ниска околоземна орбита, но предназначението и е било друго - транспортиране на ресурси до бъдещите бази на Луната и Марс.

Ракетата щяла да е висока 150 метра и да има диаметър от 23 метра.

Sea Dragon е щяла да е двустепенна ракета, като голямата изненада е, че тя е щяла да има само два двигателя - по един на всяка степен.

Постигането на впечатляващата мощ е щяло да стане единствено с оголемяване на мащаба - ракетния двигател на първата степен е щял да бъде с колосални размери.

Самата ракета е щяла да се изработи от евтини неръждаеми материали в корабостроителница, тъй като дизайнът и е бил максимално опростен. Извеждането на един килограм в орбита е щяло да коства между $59 и $600, което би било рекорд и към днешна дата.

Изстрелването от водата било необходимо, защото мощността на ракетата е щяла да унищожи всяка ракетна площадка, а звукът от изстрелването буквално да създаде разрушителна ударна вълна.

Защо тогава Sea Dragon не вижда бял свят?


Концепцията преминала всички необходими тестове на НАСА и била сертифицирана като напълно постижима, работеща и без допуснати дефекти.

Оказало се обаче, че САЩ не планирали да създадат бази на Луната, а след като видели, че СССР не може да достигне до нея, решили да паузират плановете си за Марс.

Основната цел на Sea Dragon била именно превозването на строителни материали и ресурси до бъдещите колонии. След като създаването им било оставено за неизвестното бъдеще, НАСА спряла финансирането на ракетата.

Експертите обаче отбелязват, че ако на човечеството се наложи да осъществява множество полети за строежа на междузвездни градове и колонии, то плановете на Sea Dragon може бързо да бъдат изтупани от прахта и ракетата все пак да види бял свят.

Но анализаторите обаче отбелязват и друго - ако SpaceX постигне успех със своята мега ракета BFR, то Sea Dragon може отново да не види бял свят - въпреки, че би бил поне 4 пъти по-мощен от BFR.

Как SpaceX може да колонизира Червената планета >> >> >>  Сподели

ЛАЙФ Вижте Нора Недкова като тийнейджърка
Снимка на "Мис Плеймейт" 2017 г. - Нора Недкова, от тийнейджърските ѝ години се появи в ефира на Канал 3.
ДесиСлава на червения килим след раждането Наум Шопов и Теа не мислят да се женят