1
Проект за отопляване на жилища с малки ядрени реактори е получил всички необходими разрешения от китайските власти, съобщи през седмицата агенция Синхуа.
Зад проекта стои частната компания China General Nuclear Power Group (CGN). Предстои изграждане на първия ядрен реактор за отопление на домове с мощност 100 мегавата, предава technews.bg.

В рамките на експерименталния проект в северния район на страната ще бъде построен нискотемпературен реактор NHR200-II, който ще осигурява топлина не само за жилищни домове, но и за предприятия.

По план, ядреният реактор трябва да бъде завършен до 2021 година. Технологията, разработвана от CGN съвместно с Университета Цинхуа, вече е проверена и одобрена от китайските регулаторни органи.

Очаква се реакторът да подобри значително екологичната обстановка в района. Северната част на Китай е силно засегната от замърсяване на въздуха, особено по време на отоплителния сезон.

Китай планира също така да построи неголеми плаващи ядрени електроцентрали, които да заменят традиционните топлоелектрически централи (ТЕЦ).  Сподели

ЛАЙФ Момичето, на което Аня Пенчева повери сина си
Синът на Аня Пенчева и Ивайло Караньотов - Ангел, получи днес дипломата си за висше образование от НСА в присъствието на родителите си и любимата си - Ива.
Полицията изследва съмнителното писмо до Хари и Меган Дженифър Лорънс разбуни духовете със секси рокля