1
Русия реши да изпробва най-модерния си самолет, притежаващ стелт способности - Су-57, в Сирия. Каква може да се очаква от самолета там?
На първо място, Су-57 е все още нов самолет, чието масово производство не е стартирало напълно. Това означава, че при използването на изтребителя в реална бойна обстановка могат да се проявят дефекти или недостатъци, които все още могат да се оправят. Това е основната практическа цел, стояща зад решението на Русия да тества най-новия си самолет в Сирия.

Вижте как изглежда Су-57 >> >> >>Гражданската война там обаче е такава, че Су-57 няма да се сблъска с реален въздушен противник, а ще се използва за нанасяне на удари по наземни цели. Освен това на самолета ще нанася ударите си от височина над 5000 метра, което означава, че на практика няма шанс самолетът да бъде свален от ислямистите, като Су-25 по-рано.

В крайна сметка Су-57 ще тества новият си набор от умни оръжия и различните си авиационни системи и тъй като това ще стане в реална бойна обстановка, на практика ще излезе по-евтино и ефективно от провеждането на обикновени тренировки.

Присъствието на Су-57 в Сирия обаче има и още няколко цели. първата е психологическа - противниците на Башар Асад вече знаят, че срещу тях е са изпратени 4 броя от най-модерния руски изтребител пето поколение.

Освен това, от появата на Су-57 в небето над Сирия, ВВС на САЩ са прекратили полетите на своя най-модерен стелт самолет F-22 Raptor над Сирия. Причината за това е, че американците се страхуват да не би Руснаците да разкрият в детайли характеристиките на техния самолет.

Въпреки всичко, употребата на все още твърде "пресния" Су-57 в реална бойна обстановка е рисково и поради факта, че бизнесът с военни самолети е един от най-печелившите в света. Западните конкуренти на "Сухой" определено биха спечелили много, ако руският изтребител се провали в небето над Сирия, като например бъде свален от ракета на бунтовниците.

В момента Русия разполага едва с 10 бройки от Су-57 (4 от които са в Сирия). Знае се, че максималната скорост на самолета е 2140 км/ч., а цената на една бройка е около 50 милиона долара - за сравнение F-22 струва около 150 милиона долара, а F-35 около 85 милиона долара.

За разработката на Су-57 са били похарчени около 10 милиарда долара.

Според слуховете една от бройките, базирани в Сирия, разполага и с нови подобрени двигатели, но Русия не е коментирала това твърдение.  Сподели

ЛАЙФ Как е изглеждала модната фотография в ГДР
В бившата ГДР модното списание "Sybille. Списание за мода и култура" предлага едно от малкото пространства за неограничена креативност.
Топ 8 сватбени тенденции на 2018 г. Здравословната храна помага при психичен проблем