1
НАСА изведе в орбита метеорологичен спътник, който ще подобри прогнозите за времето.
НАСА изведе в орбита с помощта на тежката ракета-носител Atlas V метеорологичен спътник, който трябва да подобри точността на прогнозите за времето, предадоха световните агенции. Именно Atlas V се задвижва от руския ракетен двигател РД-180, който е подобрена версия на ракетния двигател, който е трябвало да задвижват ракетата, която да закара първите съветски космонавти на Луната.

Вижте как изглежда Atlas V >> >> >>Стартът, осъществен от американската компания United Launch Alliance, е бил даден от космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида. Спътникът GOES-S е бил поставен в специална капсула във най-горната част на носителя. Тя се е отделила, когато ракетата е достигнала заплануваната височина.

Апаратът е снабден с оборудване, което ще води наблюдения на Земята и Слънцето за нуждите на Националното управление за изследване на океаните и атмосферата. С помощта на спътника ще бъде получавана по-точна информация за стихийните бедствия, включително за бурите, ураганите и наводненията.

Освен това GOES-S ще позволи набирането на данни за горски пожари, изригвания на вулкани и пясъчни бури.  Сподели

ЛАЙФ Максима посрещна Рания с яркожълта рокля в Хага
Нидерландската кралица Максима събра погледите в яркожълта рокля по време на гала вечеря в Хага, на която посрещна йорданската кралица Рания.
Селена събра негативни коментари с плажни снимки Кейт облече резедав пролетен ансамбъл