1
През 2019 г. на борда на ракета SpaceX Falcon 9 ще стартира мисията, която ще изгради пъвата мобилна мрежа на Луната.
Луната скоро ще се сдобие с първата си мобилна телефонна мрежа, която ще позволява стрийминг на кадри с висока резолюция от лунния пейзаж към Земята, съобщи CBC Radio-Canada. Начинанието е част от проект за подкрепа на лунна мисия с частно финансиране, предава technews.bg.

Операторът Vodafone Германия, производителят на мрежови устройства Nokia и производителят на автомобили Audi обявиха, че работят заедно в подкрепа на мисията – 50 години след като първият астронавт на НАСА стъпи на Луната. Мисията се води от берлинската PTScientists и по замисъл трябва да стартира през 2019 г. на борда на ракета SpaceX Falcon 9.

Наричана просто „Мисия до Луната“, тя има за цел да се приближи до и да изучава лунния роувър Аполо 17 на НАСА, който беше използван през 1972 г. от последните астронавти, ходили по Луната – командир Евгений Сернан и Харисън Шмит.

По време на мисията Nokia Bell Labs ще създаде „ултра-компактна мрежа от космически клас“ с помощта на оборудване, което тежи по-малко от килограм. Vodafone ще я използва, за да настрои 4G мрежа. Тя пък ще свърже два роувъра Audi Lunar Quattro към базовата станция.

Компаниите се стремят да реализират първата частна мисия до Луната. Те обаче имат много силна конкуренция – най-вече заради наградата Google Lunar X, която обещава 30 млн. долара за отборите, изпратили мисия до Луната до 31 март 2018 г.

Пет компании вече получиха по 5,25 млн. долара за напредъка си досега. Някои казват, че действително планират да стартират свои мисии още през настоящата година.  Сподели

ЛАЙФ Максима посрещна Рания с яркожълта рокля в Хага
Нидерландската кралица Максима събра погледите в яркожълта рокля по време на гала вечеря в Хага, на която посрещна йорданската кралица Рания.
Селена събра негативни коментари с плажни снимки Кейт облече резедав пролетен ансамбъл