http://www.youtube.com/oembed?url=http://www.youtube.com/watch?v=6MsCsEhyvjI&format=json Дир.бг 1

Ракетный комплекс стратегического назначения «Сармат»

"Сармат" e новата най-страшна ракета в арсенала на Руската Федерация. Какво знаем за нея?
Руснаците обичат оръжията, особено мощните такива. Преди около половин век те създават най-мощната водородна бомба - тъй наречената "Цар Бомба", имаща мощност от цели 58 мегатона или близо 3600 пъти по-мощна от първата атомна бомба, взривена над Хирошима. Ударната вълна на тази бомба обикаля три пъти земята, като е имало разрушени къщи на 700 километра от взрива.

Вижте снимки на "Цар Бомба" >> >> >>По-късно СССР създава балистичната ракета Р-36М, наречена от САЩ с показателното име - "Сатана". Тази ракета се задвижвала с течно гориво и била двустепенна. Нейният "товар" включвал 10 бойни глави с мощност между 550 и 750 килотона. По тези параметри ракетата изпреварвала американските си конкуренти. За да се справи с възможностите на евентуалното американско ПРО, всяка ракета включвала и 40 фалшиви бойни глави, който да служат за примамка.

Вижте снимки на "Сатана" >> >> >>Днес "Сатана" излиза в пенсия, но Русия е подготвила много по-опасна ракета, която да я замени. Нейното име е "Сармат", а на запад вече я наричат "Сатана-2".

Ракетата най-вероятно се разработва от началото на този век, но за пръв път е обявена през 2014 година. Тя е по-тежка и способна от "Сатана", защото може да носи 15 бойни глави с мощност от 350 килотона или 10 бойни глави с мощност около или над 1 мегатон.

”Сармат” може да излети и само с една бойна глава, която обаче да е с мощност сходна с тази на "Цар Бомба".

Вижте снимки на "Сармат" >> >> >>


Най-важната особеност обаче е, че ракетата може да носи цели 24 хиперзвукови мини ракети. Те могат да маневрират и да се движат със скорсти между 6 174 и 12 348 км/ч. Те също могат да имат тактическа ядрена бойна глава, която да гарантира унищожаването на ПРО комплексите на противника.

Друго предимство на ракетата е, че тя има неограничен обсег и може да прелита над Южния полюс. Всички американски радари, ПРО защити и известителни системи са разположени на север, защото предполагат нападение с ракети, прелитащи над Северния полюс. До сега това бе единствената възможност, но "Сармат" може да прелита над Южния полюс, като по този начин да извършва изненадващи атаки над САЩ.

Освен това, благодарение своята мощност, ракетата може да извършва и частична орбитална бомбардировка, която също е невъзможна за засичане и противодействие.

Тъй като се задвижва от течно гориво, то ”Сармат” се базира в ракетни силози, които по традиция са добре прикрити. Руските инженери са конструирали ракетата така, че тя да не изисква строежа на нови силози, а да може да се настани в старите такива, заемани сега от "Сатана".

Руснаците често обичат да изтъкват, че тяхното въоръжение е без аналог, но поне за сега ”Сармат” наистина няма конкуренция в световен мащаб.

Превъоръжаването с новата ракета ще стартира тази година и ще приключи през 2027 г., когато ”Сармат” ще е единствената, базирана в силоз, ракета на Русия.

За сега е бил разсекретен само един тест на ракетата, извършен през 2017 г., кадри от който може да видите по-долу:

 Сподели

ЛАЙФ Биляна Петринска сияе бременна във фотосесия
Актрисата Биляна Петринска си направи фотосесия в Народния театър "Иван Вазов".
Кралиците Максима и Рания се облякоха в тон Огнената дъщеря на Борис Бекер навърши 18