Учени от университета в Бат и Кралския колеж в Лондон обясниха защо високите нива на кръвната захар при диабетиците повишава риска от Алцхаймер и съдова деменция, пише БТА.
Изследването им проследи връзката между глюкозата и болестта Алцхаймер. Проведени са опити сред 30 пациенти с или без Алцхаймер. Те са изследвани за нарушения в протеините, причинени от високите нива на глюкоза в кръвта. Резултатите показват, че в ранните стадии на Алцхаймер увреденият протеин спира синтезирането на ензим, който предотвратява изграждането на мозъчна плака - абнормален протеин, който е характерен за болестта. Той унищожава мозъчната тъкан. С напредването на заболяването пораженията върху този ензим се увеличават.
Експертите вярват, че захарта може да води до повратната точка, която позволява на болестта Алцхаймер да се развие.
Изследването им проследи връзката между глюкозата и болестта Алцхаймер. Проведени са опити сред 30 пациенти с или без Алцхаймер. Те са изследвани за нарушения в протеините, причинени от високите нива на глюкоза в кръвта. Резултатите показват, че в ранните стадии на Алцхаймер увреденият протеин спира синтезирането на ензим, който предотвратява изграждането на мозъчна плака - абнормален протеин, който е характерен за болестта. Той унищожава мозъчната тъкан. С напредването на заболяването пораженията върху този ензим се увеличават.
Експертите вярват, че захарта може да води до повратната точка, която позволява на болестта Алцхаймер да се развие.