Учени от университета в Бат и Кралския колеж в Лондон обясниха защо високите нива на кръвната захар при диабетиците повишава риска от Алцхаймер и съдова деменция, пише БТА.

Изследването им проследи връзката между глюкозата и болестта Алцхаймер. Проведени са опити сред 30 пациенти с или без Алцхаймер. Те са изследвани за нарушения в протеините, причинени от високите нива на глюкоза в кръвта. Резултатите показват, че в ранните стадии на Алцхаймер увреденият протеин спира синтезирането на ензим, който предотвратява изграждането на мозъчна плака - абнормален протеин, който е характерен за болестта. Той унищожава мозъчната тъкан. С напредването на заболяването пораженията върху този ензим се увеличават.

Експертите вярват, че захарта може да води до повратната точка, която позволява на болестта Алцхаймер да се развие.