Официалната церемония за връчване на наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2017 ще се състои за 8-ма поредна година и се превърна в едно от най-елитните и емоционални културни събития в България. Това е една различна церемония, в която се преплитат киното, музиката и визуалното изкуство и остава за дълго в съзнанието на всички присъстващи.

Гала-спектакълът ще се проведе на 24 април от 19 часа на сцената на
Théatro (ул. Върбица 12).

Водещ за втора поредна година ще е приятелят на фондация "Стоян Камбарев" Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на звездните изпълнения на Мария Илиева, Любо Киров и малката Жаклин Таракчи.

Официален глас на фондацията е актьорът Атанас Сребрев. 12-годишната сензация Жаклин Таракчи получи "златен бутон" в "България търси талант" и завърши трета на финала. В момента е част от най- гледаното реалити шоу за пеещи деца в Сърбия "Pinkove zvezdice" и ще пристигне в София специално за церемонията.

Мария Илиева винаги е заставала зад благородни каузи, но тази ѝ е още по-близка, защото подкрепя таланти от различни арт сфери, включително забележителни млади класически музиканти, а както знаем поп звездата е отраснала в семейство на класически музиканти.

Този месец Любо Киров представи новия си албум “Знам”, който събира най-големите му хитове с впечатляващ концерт и ще подари на всеки един от младите творци на фондацията по копие от него с автограф.

А в центъра на спектакъла ще бъдат именно те, петимата млади таланти, номинирани за Наградата за полет в изкуството тази година - художникът Радослав Нинов, аниматорът Мина Златева, куклената актриса Ралица Стоянова, кинорежисьорът Христо Симеонов и 18-годишната певица Мария Славова, която също ще блесне на сцената. Публиката ще види 3-минутни филми, представящи тях и таланта им, а след това номинациите и специалните им награди ще бъдат връчвани от известни личности от културния и обществения живот в България.

Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор се утвърди като най-чакания и престижен приз за млади творци у нас. Победителят ще получи красивата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов лично от Маргарита Сакскобургготска, която ще бъде почетен гост на церемонията заедно със Симеон Сакскобурготски.

Билети за церемонията могат да се намерят в мрежата на Eventim, на билетната каса на Théatro и на касите на "Технополис".

Кой ще спечели голямата награда и паричната премия в размер на 3000 лв. определя жури, в което влизат членовете на фондация „Стоян Камбарев” начело с председателя на УС Деси Тенекеджиева и с почетния председател - президента Петър Стоянов.

Но не само победителят ще има стимул за висок полет в изкуството. Най-важното е, че всички номинирани получават много парични и предметни награди, както и сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни проекти.  Ето защо истинската мисия на Фондацията започва след края на церемонията, а именно - реализацията на мечтите и арт проектите на младите и талантливи български творци.