"Шведската академия и Боб Дилън се договориха да се срещнат през уикенда", написа постоянният секретар на академията Сара Даниус в блога си.

"Това ще стане с малък комитет и в тесен кръг. Никоя медия няма да присъства".

По време на срещата в Стокхолм представители на Шведската академия ще връчат на нобеловия лауреат за литература за 2016 г. диплома и медал и ще го поздравят за наградата. На 1 и 2 април Боб Дилън ще изнесе концерти в Стокхолм, които бяха запланувани още преди октомври 2016 г., когато бяха обявени имената на новите нобелови лауреати.

Сара Даниус заяви, че Дилън, който всячески избягва контакти с представителите на медиите, няма да изнесе традиционната си нобелова лекция, но в Шведската академия ще бъде получена нейна версия на видеозапис.

За да има право на паричния еквивалент на Нобеловата награда, който се равнява на 903 хиляди долара, Дилън беше длъжен да изнесе споменатата лекция най-късно до 6 месеца след 10 декември 2016. Крайният срок бе 10 юни. По традиция тя се изнася няколко дни преди церемонията по връчването на престижния приз на 10 декември. Но 75-годишният Дилън не можа да присъства на нея, припомнят от БТА.