Името на BTS може да не е познато на мнозинството американци, но това не спря южнокорейската момчешка група да направи история в неделя вечерта, когато стана първата K-поп група, която спечели музикалната награда на американското списание "Билборд".

Побеждавайки любимите на САЩ Джъстин Бийбър, Селена Гомес, Ариана Гранде и Шон Мендес, BTS спечели голямата награда на феновете - "Top Social Artist", на пищна церемония в T-Mobile Arena в центъра на Лас Вегас.

"Все още не можем да повярваме, че стоим на този етап тук на наградите Билборд", заяви на сцената членът на BTS Kim Nam-joon, известен на феновете си като Rap Monster.

"Толкова е страхотно да видим всички изпълнители, на които се възхищаваме. Чувстваме се трогнати да сме в тази категория с всички тези велики музикални изпълнители точно пред нас", каза още Rap Monster.

Наградата за BTS следва южнокорейската сензация PSY, който стана първият соло изпълнител на K-поп, спечелил "Билборд" през 2014 г. за Top Streaming Song "Gangnam Style".

Феновете на BTS, известни като A.R.M.Y, гласуваха в Twitter и в уебсайта на наградите "Билборд" с хаштага #BTSBBMAs, чупейки световния рекорд за най-голям фенвот с повече от 300 милиона гласа.

Джъстин Бийбър, който седем поредни години печелеше тази награда, остана на второ място с едва 30 млн. гласа на фенове.

"BTS беше една от първите групи, които напълно приемат социалните медии и напълно се отварят към феновете", каза главният изпълнителен директор на Koreaboo, популярна платформа за съдържание, специализирана в K-поп с обхват от над 50 милиона потребители.

Групата от седем члена дебютира през 2013 със съвременен K-поп звук, който слива хип-хоп,рап, електроника и рок.

Понастоящем те са на върха на Billboard Social 50, като са прекарали 31 седмици на чартовете. Те карат световно турне, като през март и април бяха в американските градове Нюарк, Чикаго и Анахайм, а следващите им спирки са в Австралия и Япония.

BTS са вече разпространени навсякъде из интернет.

Зрителите обаче не са единствените, полудели по тази група, има и много  американски знаменитости.

The Chainsmokers също показаха, че са фенове на BTS, като си направиха обща снимка с тях и споменаха за възможен съвместен проект между двете групи през лятото.