Международен екип учени от Дания, САЩ и Канада установиха, че консумацията на умерени количества шоколад понижава риска от сериозното сърдечносъдово заболяване мерцателна аритмия, съобщава научното списание "Харт", цитирано от БТА.

Екипът изследвал резултатите от проучване, обхванало 55 хиляди датчани. Те трябвало да отговорят на въпросници, в които да споделят колко често и какви количества шоколад включват в хранителния си режим.

След това учените сравнили получените данни с историята на заболяванията на участниците в експеримента. Оказало се, че при умерена употреба на млечен и черен шоколад значително се снижава рискът от мерцателна аритмия. Това заболяване засяга милиони хора по света.

При жените, които редовно консумират по 30 грама шоколад веднъж седмично, рискът от споменатата болест спада с 21 процента. При мъжете този процент е още по-висок - 23 на сто.