Учители от двете страни на Атлантика дори забраниха въпросните играчки, за които се смята, че успокояват нервите, предаде Франс прес.

"Хенд спинър струва няколко долара и несъмнено е сред предизвикващите най-голям интерес артикули тази пролет - заяви Фредерик Тът, която е експерт в областта на продажбата на играчки в САЩ, а от края на април всички страни в Европа, са в плен на тази въртяща се лудост."

Новата мода би могла след няколко месеца изведнъж да изчезне така, както внезапно се появи. Но в училищата тя възобнови дебатите за проблеми, свързани с концентрацията у децата.

"Хенд спинър се появи от никъде - заяви учителката Мередит Дейли, която преподава в училище в предградията на Финикс, Аризона. - В началото не знаех какво да мисля по този въпрос. Тези играчки се ползваха с репутацията, че са мълчаливи. Скоро обаче се оказа, че децата в клас не свалят поглед от своя пумпал или от тези на съучениците си. Това направи обучението невъзможно. Тогава група учители, сред които и аз самата, реши да забрани на учениците да изваждат в час пумпалите от чантите си."

Както и много други учители в САЩ, Мередит Дейли не толерира подобно поведение, освен ако не е налице настойчиво искане от страна на родители. Или ако детето действително не се нуждае от играчката, какъвто е случаят с ученици, които страдат от хиперактивност и дефицит на вниманието или от някои форми на аутизъм.