Според проучването всекидневната чаша сок от зеленчука, възхваляван като суперхрана заради противораковите си свойства, помага за контролиране на диабета, а в някои случаи - и за предпазване от заболяването, пише в. "Дейли експрес".

Авторите на изследването от университета на Лунд са установили, че химикалът сулфорафан в броколите влияе съществено върху намаляването на нивата на кръвната захар.

Според специалистите съединението може да се използва като алтернатива при пациенти със затлъстяване, които не могат да приемат метформин - първи избор при лечението на диабет тип 2, заради ефекта му върху бъбреците.

Специалистите смятат също, че консумацията на броколи и пиенето на сок от зеленчука може да помогне за предпазване от диабет при хора, предразположени към заболяването.

Става въпрос за индивиди с преддиабет - състояние, при което нивата на кръвната захар са повишени, но недостатъчно, за да бъде разглеждано като диабет.

Яденето на броколи 3 пъти седмично предпазва от рак >>