Според проучването всекидневната чаша сок от зеленчука, възхваляван като суперхрана заради противораковите си свойства, помага за контролиране на диабета, а в някои случаи - и за предпазване от заболяването, пише в. "Дейли експрес".
Авторите на изследването от университета на Лунд са установили, че химикалът сулфорафан в броколите влияе съществено върху намаляването на нивата на кръвната захар.
Според специалистите съединението може да се използва като алтернатива при пациенти със затлъстяване, които не могат да приемат метформин - първи избор при лечението на диабет тип 2, заради ефекта му върху бъбреците.
Специалистите смятат също, че консумацията на броколи и пиенето на сок от зеленчука може да помогне за предпазване от диабет при хора, предразположени към заболяването.
Става въпрос за индивиди с преддиабет - състояние, при което нивата на кръвната захар са повишени, но недостатъчно, за да бъде разглеждано като диабет.
Яденето на броколи 3 пъти седмично предпазва от рак >>
Авторите на изследването от университета на Лунд са установили, че химикалът сулфорафан в броколите влияе съществено върху намаляването на нивата на кръвната захар.
Според специалистите съединението може да се използва като алтернатива при пациенти със затлъстяване, които не могат да приемат метформин - първи избор при лечението на диабет тип 2, заради ефекта му върху бъбреците.
Специалистите смятат също, че консумацията на броколи и пиенето на сок от зеленчука може да помогне за предпазване от диабет при хора, предразположени към заболяването.
Става въпрос за индивиди с преддиабет - състояние, при което нивата на кръвната захар са повишени, но недостатъчно, за да бъде разглеждано като диабет.
Яденето на броколи 3 пъти седмично предпазва от рак >>