Днешният ден Уилям е избрал да прекара със съпругата си Кейт и децата им - Джордж и Шарлот.

Вижте снимки на рожденика >>

През тази лична година предстоят някои промени за принца - той ще се отдаде изцяло на кралските си задължения.

Семейството ще напусне провинцията и ще заживее в двореца Кенсингтън, тъй като Джордж тръгва на училище през септември.

По случай днешния 35-и рожден ден на принц Уилям в. "Дейли експрес", цитиран от БТА, предлага няколко любопитни факта за втория поред наследник на британския престол:

1. Принц Уилям Артър Филип Луи е роден на 21 юни 1982 г. в 21:03 часа в болницата "Сейнт Мери", Лондон. Той е първородният син на британския престолонаследник принц Чарлз и принцеса Даяна.

2. Едва 9-месечен, в разрез с кралската традиция, принц Уилям придружава родителите си на 6-седмичното им официално посещение в Австралия и Нова Зеландия.

3. На 8 години принц Уилям е записан в училището с пансион "Лъдгроув", Бъркшър.

4. В ученическите си години е бил капитан на отбори по хокей и ръгби.

5. Първият официален обществен ангажимент на принц Уилям е на 1 март 1991 г., когато се присъединява към родителите си в пътуването им за патронния празник на Уелс - Деня на Свети Давид. През същата година се сдобива с белега си в стил "Хари Потър", след като е ударен от свой приятел със стик за голф, докато играят. Уилям претърпява 72-минутна операция, по време на която са му направени 24 шева.

6. Принц Уилям е едва 15-годишен, когато майка му, принцеса Даяна, загива в автомобилна катастрофа през 1997 г. Той върви след ковчега й, докато траурната процесия преминава през Лондон. По-късно Уилям неведнъж е казвал, че това е било едно от най-трудните неща, които някога е правил.

7. След като завършва обучението си в колежа "Итън", принц Уилям прекарва една свободна година, по време на която участва в тренировки на Британската армия в Белиз, посещава Африка, обучава деца в Чили.

8. Домакинските задължения не са чужди на принц Уилям - той вероятно е първият потенциален бъдещ крал, сниман с гумени ръкавици, докато бърше под в тоалетна.

9. Началото на студентството в университета "Сейнт Андрюс" е трудно за принц Уилям, но впоследствие той сменя специалността история на изкуството с география, свиква с изолирания град в Шотландия и започва да се среща с Кейт Мидълтън. Връзката им продължава повече от осем години. Венчаят се през юли 2011 г. в Уестминстърското абатство. На сутринта в деня на сватбата принц Уилям е провъзгласен от кралица Елизабет Втора за херцог на Кембридж.

10. Принц Уилям и съпругата му, херцогинята на Кембридж Катрин, имат две деца - принц Джордж и принцеса Шарлот. Баща им е споделял, че не иска те да израснат като материалисти.

11. Принц Уилям е фен на "Колдплей" и "Линкин парк".

12. Ръстът на принца е близо 191 сантиметра.