"Касамигос" (Casamigos), марката текила, която Клуни основа с двама приятели през 2013 г., се е продала на гиганта в алкохолното производство "Диаджио" (Diageo), съобщава "Ню Йорк Таймс".

Вижте снимки на Клуни и Ранди Гербер >>

Реалната стойност на компанията достига 1 милиард долара: $700 милиона налични плюс още 300 милиона, когато в близките 10 години продажбите достигнат планираните равнища.

"Ако ни бяхте питали преди 4 години, дали имаме компания за милиард долара, не мисля, че бихме казали "да" - отбелязва Клуни в разпространено изявление. - Това (сделката) отразява доверието на "Диаджио" в нашата компания и нашето доверие в  "Диаджио"."

Сделката превръща Джордж Клуни в един от най-преуспелите инвеститори сред знаменитостите.

Холивудски звезди често са се впускали в бизнес, създавайки или подпомагайки нови фирми. Сред тях са Кевин Спейси и Леонарди ди Каприо, налели пари в производителя на матраци "Каспър" (Casper), и Джъстин Бибър, който бе инвестирал в "Спотифай" (Spotify).

Домашно начало

Някои просто купуваха дялове в компании. Джордж Клуни и импресариото Ренд Гербер, който е женен за Синди Крауфорд, поеха по различен път.

Те тръгнаха от домашно дестилиране, не без много нощи "изследвания" на текилата в тяхната почивна база "Касамигос" на полуостров Баха в Мексико.

"Започнахме от приятелство и от идеята да създадем фина текила с най-добър вкус, за да си я пием и да я споделяме с приятели", пояснява Гербер.

После се стигна до сериозно производство и до търговски лиценз (2013-а). Тогава техен партньор стана Майк Мелдман - едър предприемач на пазара на недвижимости.

През 2016-а "Касамигос" продаде 120 000 кашона с бутилки текила, а тази година очаква да надхвърли 170 хиляди.

Това съвпада с период, който поначало е добър за напитката. Миналата година продажбите на текила в САЩ са скочили със 7,4 на сто - повече от което и да било друго концентрирано алкохолно питие.

Не е ясно по колко ще приберат основателите на "Касамигос", след като сделката приключи. Но Клуни има две нови причини да се радва на печалбата - това са двете му близначета, които се родиха този месец.

Що се отнася до самата текила, той и партньорите му смятат да останат по някакъв начин ангажирани с марката, макар и извън самия бизнес.