Посещението бе отлагано на два пъти, първо заради политическата криза в Испания през март 2016 г. и после заради предсрочните парламентарни избори във Великобритания през юни.

Вижте снимки >>


Летисия очарова британското кралско семейство не само с финес и излъчване, а и със стил. На пристигане испанската кралица бе избрала бял топ и пола на Hugo Boss. Тя бе допълнила минималистичната си визия с кожен клъч със змийска шарка Lidia Faro и обувки с висок ток на Magrit. Обеците, които допълваха ансамбъла, са златни, с диаманти и перли, и са едно от любимите бижута на кралицата - подарък от Филипе по случай раждането на принцеса Леонор.

За официалната част Летисия бе избрала жълт тоалет на дизайнера Фелипе Варела, който се състоеше от рокля с дантелен подгъв и леко манто от туид.
В такива случаи британският протокол изисква да бъдат носени шапка и ръкавици. Това е първият случай, в който Летисия използва шапка, откакто стана кралица през 2014 г. Тя бе изработена от Maria Nieto. Ансамбълът бе допълнен с кожени обувки Prada и клъч в бледожълто. Перлените обеци, които бе избрала Летисия са на нейната свекърва кралица София.

На официалната вечеря в Бъкингамския дворец Летисия отново се представи подобаващо с дълга, вечерна червена рокля с голи рамене, отново от Фелипе Варела. На главата си имаше тиара, която кралицата слага за втори път. Роклята бе съчетана със сатенен клъч от Magrit.

По време на престоя си в Лондон испанският крал и съпругата му са отседнали в Бъкингамския дворец, официалната резиденция на кралица Елизабет Втора. В церемонията по посрещането им там са участвали около 1000 военнослужещи, съобщава БТА.

После знатната двойка е имала частен обяд с кралицата и нейния съпруг принц Филип. Фелипе Шести и Летисия са пили чай в лондонската резиденция на принца на Уелс Клерънс хаус, припомня Ройтерс.

Вечерта в тяхна чест Елизабет Втора е дала официална вечеря в Бъкингамския дворец.

Фелипе Шести, който е на 49 години, е най-младият крал на Испания. Елизабет Втора е на 91 години и е доайен на монарсите в света.

Последната държавна визита на испански крал във Великобритания бе тази на Хуан Карлос и кралица София през 1986 г.

В петък, в последния ден от визитата си, Фелипе Шести ще посети Оксфордския университет, в който се съхранява рядко издание на "Дон Кихот" и ръкописът на "Кодекса Мендоса", посветен на историята на ацтеките и на техните завоевания, написан от вицекраля на Мексико Антонио де Мендоса и датиращ от 16 в.