Учените доказаха, че колкото по-здравословни са храните, които консумираме, толкова по-активен е мозъкът ни в своята дейност. В допълнение, в нас се влива, буквално, свежа енергия и сила както за костната система, така и за мускулите. Накратко, основните резултати, които ще имаме като последица от един здравословен избор на хранене са: предпазване от хронични заболявания, контролиране на теглото, намаляване нивата на стрес и повишен жизнен статус.

Предпазване от развитие на хронични заболявания

В топ 10 на основните причини за настъпване на смърт по данни на Световната здравна организация за 2015 г., публикувани през януари 2017 г., са исхемична болест на сърцето и инсулт. Това са двете водещи причини за настъпване на смърт за последните 15 години. Следват хронични белодробни възпаления и болести - рак на белия дроб, диабет и деменция. Учените правят връзка между хроничните заболявания, които в етап от развитието си водят до смърт, и изборът на стил на живот и хранене от хората. Все по-често ние се храним не с това, от което има нужда тялото ни, за да функционира ефективно, а с онова, което ни е „под ръка“ и физически удобно да си купим в обедната почивка или вечер на път от работа към дома. Топлите щандове на кулинарните магазини, супермаркетите, готовите пакетирани храни и т.н. често предлагат много мазнини и сол, надвишаващи здравословните количества. В продуктите са добавени подобрители при готвенето, консерванти и др., които медицината отдавна определи като причинители на едни от най-сериозните и често срещани заболявания.  
 
Лекари, в това число и нутриционисти, са на едно мнение  - подобряване на хранителните навици чрез поддържане на добре балансиран стил на хранене, базиран на плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, умерено количество чисто месо и риба, ще помогне за избягване на заболявания като сърдечно – съдови болести, високо кръвно налягане, диабет и мозъчни инсулти, болести на обмяната на веществата, на ендокринната система, на болести в резултат на спад на имунитета и тн. Много по-лесно е да се предотврати появата на хронични заболявания, отколкото да се лекуват – това е изводът който съвременната медицина прави днес. Именно затова бъдещето е в провеждането на превенция и профилактика. Последната започва от нас самите и на най-базисно ниво засяга стилът и изборът на хранене. 

Повишена енергия

Необходимата енергия и гориво за тялото ни, за да функционира правилно и максимално ефективно, се доставя от храната. С други думи  - качествена и здравословна храна означава качествено гориво. Въглехидратите са най-важният източник на енергия за тялото. Храносмилателната система превръща въглехидратите в глюкоза – вид захар, която се ползва за енергия. Въглехидратите в пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците и бобовите култури са здравословни, защото буквално са пълни догоре с хранителни вещества, минерали и фибри, които доставят енергия на тялото ни за дълъг период от време и ни държан сити, повишават постепенно нивата на кръвна захар без да се преминава през пикове и спадове в стойностите й.

Нездравословните видове въглехидрати като белият хляб и въобще всички тестени изделия от бяло брашно и захар доставят мигновена, но краткотрайна енергия на тялото, съпроводена с почти моментален спад на енергия и жизненост, като това кара тялото да се чувства отпуснато и изморено, и отново гладно. Това ни поставя в омагьосания кръг на бързите и вредни цикли на хранене, които ни доставят много малко ценни нутриенти и повече вредни вещества.

Контрол над теглото

По-здравословните храни като плодове и зеленчуци са бедни на наситени мазнини и имат по-малко калории от нездравословните храни. При редовна консумация на плодове и зеленчуци, контролът на теглото е по-лесно осъществим. Фибрите в храната са съюзник в това начинание. Те доставят чувството на ситост дълго време, като пълнозърнестите храни са едни от основните им източници.

Управление на стреса

Наред с всички позитиви, не на последно място се нарежда по важност фактът, че здравословните храни съдържат витамини и други нутриенти, които редуцират стреса. С особено значение са магнезият, серотонинът и антиоксидантите. Това е много важно, тъй като стресът може да компрометира имунната ни система и да доведе до много здравословни проблеми като сърдечносъдови заболявания и инсулти. Магнезият подсилва организма срещу стреса. Намира се основно в зеленчуците, плодовете, ядките и морските храни. Протеинът и сложните въглехидрати повишават нивата на серотонин, който е вещество, повишаващо настроението по естествен път. Плодовете съдържат високи нива на антиоксиданти, които пък неутрализират вредните ефекти от стреса.