1
Какаото... Колкото и хубави думи да да кажем за него, все ще е малко. Без какаото е невъзможно да получим онова прекрасно и вкусно нещо, наречено шоколад.
Интересно е, че за ацтеките какаото е било свещено и е ползвано за платежно средство. Индианците са приготвяли от зърната люта напитка с много подправки.
Благодарение на испанците какаото се пренася в Европа. Днес то се среща диворастящо в Централна и Южна Америка, а в Африка и някои части на Америка се култивира.

Традиционният шоколад се състои от какао, а то се прави от какаови зърна. Те са много богати на пробиотици, така както киселото мляко, темпето (ферментирал соев продукт) и киселото зеле.
 
След прибиране на реколтата от какаови зърна започва процесът на ферментация - поставят се в дървени съдове с листа от банани между зърната и се оставят така около 10 дни. След ферментацията следва процесът на сушене. Той става бавно, на ниски температури – до 55 градуса, за да не станат кисели зърната. И ферментацията, и сушенето до голяма степен определят крайното качество и вкуса.
 
Какаовите зърна - извор на младост

Изследователите и нутрициолозите твърдят, че суровите какаови зърна са един от най-богатите източници на антиоксиданти в природата. Чрез тях действието на свободните радикали се неутрализира.

Суровите какаови зърна съдържат големи количества желязо (пазител на кръвта), хром (балансира кръвната захар и детоксикира черния дроб), магнезий (намалява стреса и болката, важен за кости и зъби), анандамид (невротрансмитер, който мозъкът произвежда, когато сме в настроение), витамин C, омега 6 мастни киселини, серотонин (невротрансмитер, полезен при стрес), триптофан (аминокиселина,  предпазваща от стрес), теобромин (антибактериално вещество, стимулиращо сърцето и има лек пристрастяващ ефект), манган, цинк и др.

С развитието на нутрициологията (науката за хранене) в последните 20 години тези факти станаха известни и хранителната индустрия се опитва да отговори на нуждите за запазване на всички ценни нутриенти в какаовите зърна и какаото, включително да се произвежда шоколад, при който суровините да не се нагряват термично.

Все по-често подобни шоколадови изделия, без термично нагряване, могат да бъдат открити в търговската мрежа. Предположенията на нутриционистите са, че тенденцията ще продължава да расте нагоре. За да сме в крак с нея, скоро ще ви предложим рецепта за домашен суров течен шоколад и сладолед, за който ще са ви необходими не повече от 3-4 продукта и много желание, за да експериментирате в кухнята.

В какаото на прах се съдържа и голямо количество калциев оксалат, който може да доведе до дразнения на паренхима на бъбреците, затова хората с бъбречни заболявания трябва да внимават при консумацията на какао.

Какаото обаче може да предизвика и алергия. Съществува продукт, известен като заместител на какаото и се нарича рожков на прах. Произвежда се от плодовете на дървото рожков - растение от семейство Бобови, плодовете му са под формата на  шушулки. Те са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да станат популярни. Има сходен цвят с какаото, но е с различен вкус. Какаото е горчиво, а рожковът е сладък. В какаото има много магнезий, докато в рожкова има много калций. И за финал рожковът е по-ниско калоричен от какаото.

Често любителите и на двата продукта смесват какаото с рожков на прах и си приготвят топла напитка, която овкусяват с мед или друг подсладител по желание.

 Сподели

ЛАЙФ Максима посрещна Рания с яркожълта рокля в Хага
Нидерландската кралица Максима събра погледите в яркожълта рокля по време на гала вечеря в Хага, на която посрещна йорданската кралица Рания.
Селена събра негативни коментари с плажни снимки Кейт облече резедав пролетен ансамбъл