Това каза пред Дир.бг актьорът Дарин Ангелов, който играе главната мъжка роля във филма „12А“, чиято премиера ще бъде на 15 септември.

- Дарине, ти си за "връщане" на казармата?!

- Аз съм "за". Абсолютно съм за връщане на казармата, защото там наистина мъжът става мъж. Това е първият момент, в който момчето се откъсва от полата на мама. Колкото и да щурееш, колкото и да се биеш и дори да се върнеш с пукната глава вкъщи - мама ще те погали, тате ще те закара на лекар, всичко ще мине... Докато в казармата ти си сам сред равни. Там си с униформа, не знаеш кой от каква каста на обществото е. Там например ми се е случвало деца, които са расли в крайна бедност в Кърджали, по Хасково, да се грижат за мен, когато бях с 40 градуса температура. Лечебницата беше затворена една нощ и нямаше кой да ми помогне, да ми подаде ръка.

Турчетата, помаците обаче веднага се притекоха: "Пичове, близнакът е зле, давайте да му помагаме!" Извадиха лекарства от някъде. Едно момче ми направи някаква отвара - бърка, бърка там половин час с един бързовар, прави разни неща. Трябва да ти кажа, че буквално за една вечер ме вдигнаха на крака! В казармата не знаеш кой какъв е. Всички са равни. Някои излизат от някакво много богато семейство, други излизат от крайна бедност - обаче вътре са един до друг и рамо до рамо. Пък и ние служихме в много интересни години - точно тогава, когато американците удариха Сърбия...

Снимки >>

- Как получи ролята във филма "12А", който предстои да излезе по екраните на 15 септември?

- Беше пролетта или по-точно късната зима в началото на пролетта. Звънна ми Ники Колев, сценаристът на филма "12 А" и каза: "Дарко, написах един сценарий след успеха на "11А" , нещо като продължение. Има една роля, която като съм я писал, съм мислил за теб"... Директно влязохме в преговори. Така че - не съм се явявал на кастинг, поканиха ме директно. Много е гъделичкащо за актьора, защото нали винаги се явяваме на пробни снимки, и това е малко или много част от професията ни.

- Разкажи малко повече за ролята си?

- Учителят по физическо възпитание, на чието рамо главната героиня Лина, която играе Радина Кърджилова, може да се облегне, когато отново се връща в училище. Много приятна актьорска задача. Много сходен до моя характер е този учител. Готина е ролята, надявам се и филмът да има успех. Подходящо време е избрано за премиерата, септември, в началото на учебната година.

- Какъв партньор е Радина Кърджилова? 

- Радина е рядко срещан талант. Не я познавам много добре като човек, но е изключителен професионалист. Имах удоволствието да си партнирам с нея още в "Стъклен дом". Притежава едно изключително качество за актьора, да не "дърпаш чергата към себе си", а да умееш да партнираш. Така и крайният резултат е добър.

- Какво репетираш в театъра? Какво друго ти предстои? 

- Нещо също много любопитно - "Чудаци" на Максим Горки с режисьора проф. Краси Спасов в Народния театър. Жестока пиеса, много ме кефи. Краси е от режисьорите, Крикор Азарян беше такъв, който вече е гледал постановката, преди да я постави - в главата си! И сега иска по най-адекватния начин да я представи на публиката чрез нас. Постановката трябва да излезе в края на септември. Снимам се и в един сериал, "Скъпи наследници", който трябва да тръгне също през септември по bTV. Забранено ни е да изнасяме информация за него. Но това, което мога да кажа е, че е на съвременна тема, режисьорите са страхотни, силен актьорски състав, сценарият е изключителен, а аз имам главна роля на готин тип... (смее се).

 Уникалната изповед на актьора четете в Impressio - сайтът за култура на Дир.бг