До момента със заповеди са спрени 97 различни вида спинъри.

За неизрядните продукти са съставени 66 акта на обща стойност над 50 хил. лв.

Извънредната проверка стартира в края на месец юни. В хода ѝ бяха обхванати 154 търговски обекта и са инспектирани 219 вида спинъри, част от които бяха дадени за изследвания и в лаборатория.

Предлаганите у нас спинъри не съдържат олово и живак над допустимите граници, каквото е било установено при подобни проверки в други страни.

Регистрирани са обаче редица други несъответствия при 161 от проверените спинъри: 99 броя са без маркировка за съответствие; 141 модела са без посочено наименование и адрес на отговорния икономически оператор, който ги е пуснал на пазара; 108 броя са без идентификация на продукта (марка, модел, артикулен номер, партида).

По време на проверката са закупени образци за изпитване в лаборатория - два от тях са изработени от твърд полимер и един от метал. Образците, изработени от твърд полимер, отделят при падане малки частици, които могат да бъдат погълнати от дете. Установено е, че тези спинъри, носят сериозен риск и те ще бъдат обявени в Европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти – RAPEX.

Спрямо несъответстващите продукти ще бъдат предприети съответните законови мерки.