Те бяха силно препоръчвани преди 15 години, но от известно време за тях се заговори обратното - че не са толкова полезни, защото при изцеждането на сока от тях се изхвърлят фибрите в пулпата, а това не влияе добре върху кръвната захар.

Специално по темата за фибрите ще ви предложим отделна статия – какво представляват, къде се съдържат и защо специалистите по хранене препоръчват задължително да се консумират всеки ден.

Днес ще ви запознаем с професионалното мнение на дипломиран специалист в областта на храненето по въпроса за това вредни ли са или полезни фрешовете.

Това е Стейси Кенеди, дипломиран магистър по диететика и хранене към Университета в Индиана, квалифициран холистичен нутрициолог и сертифициран специалист по антионкологично хранене. С редица специализации в храненето, диететиката и общественото здраве в Американския колеж по спортна медицина, многопрофилната болница в Масачузец и Университета в Северна Каролина, днес тя е и главен клиничен нутрициолог в института по ракови заболявания Дана Фарбер към Медицинското училище в Харвард, в Бостън, с повече от 20 години опит.

Тя излиза с материал, в който опровергава най-често тиражираните митове за пиенето на прясноизцедени сокове. Представяме аргументите ѝ:

1. „Фрешовете не съдържат фибри“
Има два вида фибри - разтворими и неразтворими. В прясно изцедените сокове се съдържат цялото количество разтворими и малко количество от неразтворимите фибри. Разтворимите фибри са тези, които действат като гъба в червата ни и поддържат стомашно чревната флора, както и храносмилателна ни система в добра форма.

2. „Фрешовете съдържат много захар“
Зависи какво изцеждате като плодове и зеленчуци. Ако следвате съотношението 80:20 в полза на зеленчуците, горното няма да е вярно. И нещо повече - плодове, които се разглеждат като съдържащи прекалено много захар, имат изключително благотворно влияние върху здравето, освен ако няма критично високи стойности на кръвна захар. Например изследване с хора в напреднала възраст показва, че сокът от череши повишава нивото на антиоксиданти в тялото им. Както и че за страдащите от диабет тип 2 например е безопасно всеки ден да включват прясно изцедени сокове в режима си.

3.  “Понятието соков детокс  не съществува”

Това е вярно. Тялото ви се чисти и освобождава ежедневно по естествен път от токсините. Но...чрез определени действия хората засилват процеса или го възпрепятстват. Кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле, кейл, карфиол и репички, брюкселско зеле  - съдържат фитонутриенти, повишаващи ензимите в черния дроб и спомагат за по-интензивно чистене на токсини. Така че яденето, пиенето на сокове или смутита от такива зеленчуци, ще подпомогнат изчистващите сили на организма. Американското общество по туморни заболявания препоръчва по една порция от тези зеленчуци всеки ден.

4. “Няма доказани здравословни ефекти върху тялото от пиенето на прясно изцедени сокове ”

Напротив, все повече изследвания сочат точно обратното – полезно е да се включат към добре балансиран хранителен режим. Пиенето на сок от червено цвекло се свързва с намаляване на кръвното налягане, а поради съдържанието си на азотни оксиди подпомага издръжливостта на тялото при спортни и други физически натоварвания. Сокът от моркови редуцира вредата върху ДНК на белите кръвни телца при пушачите.

5. “Соковете не съдържат достатъчно протеин”
Това е класическата критика, която от години върви по отношение на пиенето на сокове. Всеки, притеснен за нивата си на протеинов прием, просто може да добави растителен протеин, семена от чия или конопени семена в сока. Но дори и без добавка на протеин няколко дни прием само на сокове няма да доведе до протеинов дефицит в тялото.

6. „При изстискването на плодове и зеленчуци се губят много хранителни вещества, съдържащи се в пулпата, която се отстранява”

Да, ще се разделите с някои от хранителните вещества като неразтворимите фибри, но ще се възползвате от останалите ползи от консумирането на сокове.

7. “Яденето на плодове и зеленчуци е по-добре от това да се  приемат под формата на сок”
В крайна сметка сравняваме неща, които са различни, но общото е, че те са напълно полезни и задължителни за прием храни. Изберете си как искате да ги консумирате, като преди това се информирате какво носят различните варианти на консумация. Например какъв е ефектът от пиенето на сок от един конкретен зеленчук, изяждането му в суров вид или печен. Да вземем за пример домата - ще абсорбираме повече витамин Це от суровия домат, повече ликопен от сготвения домат, комбиниран с растителна мазнина или авокадо. И двата варианта са добре за здравето ви.

8. “Пиенето на сокове може да доведе до загуба  на коса“

Частично е вярно за някои хора със здравословни проблеми. Например, ако се подложите на режим само на сокове и имате заболяване на щитовидната жлеза, наистина ще доведе до загуба на коса. Задължително е да обсъдите това с лекуващия ви лекар. В този случай има варианти за реакция - може да се включи цинк, протеин, витамин Д и тн.