Но тъй като изобщо не обича бляскавите публични изяви, мнозина даже не знаят как точно изглежда. Запознайте се с мъжа на Меркел!

Вижте снимки на Ангела, Йоахим и световните лидери >>

Сдържана, а нерядко и непроницаема - тези две черти добре описват характера на Ангела Меркел. И подхождат на нрава на мъжа ѝ Йоахим Зауер, за когото се знае, че изобщо не обича светлината на прожекторите. Публичните му изяви редом с Меркел се броят на пръсти. Към тях спада ежегодното посещение на традиционния Вагнеров фестивал в Байройт.

Човекът до Меркел

Медийното му присъствие по никакъв начин не може да се сравнява с това на първите дами в САЩ например. Йоахим Зауер се изявява много по-рядко и от брачните партньори на предишни германски канцлери. За него се знае, че категорично отхвърля всякакви разговори с журналисти. И че никога не прави политически изявления.

Това едва ли се дължи на някаква прекомерна стеснителност. Зауер по-скоро не желае да бъде възприеман единствено като мъжа на Меркел. И има защо: Йоахим Зауер е реномиран учен в областта на квантовата химия и носител на множество авторитетни отличия.

Кариерата на професор Зауер започва през 1967 година, когато е приет да следва химия в берлинския Хумболтов университет. По времето на ГДР той е един от малкото източногермански учени, които макар че не членуват в ГЕСП, получават международно признание. Днес Зауер отново е в Хумболтовия университет, където ръководи група от учени-химици, изследващи хетерогенните каталитични процеси в зеолитните системи.

Когато през 2015 се появиха слухове, че Меркел може да получи Нобелова награда за мир заради бежанската си политика, някои се пошегуваха, че е много по-вероятно мъжът ѝ да получи Нобелова награда за химия. Твърди се също така, че при срещите си с Меркел тогавашният американски президент Барак Обама наричал мъжа ѝ просто „професора".

"Добър съветник"

Зауер се запознава с Меркел през 1980-те години в Берлинската академия на науките. Сключват брак през 1998 година. Двамата нямат деца, но Зауер има двама синове от първия си брак.

Иначе за Зауер не се знае почти нищо. Освен това, което Меркел казва за него. Например: "Ние не разговаряме постоянно за политика, но и косвено той е много добър съветник". Свързват ги две общи страсти - операта и природата. От много години насам двамата прекарват лятната си отпуска в Южен Тирол.

*Заглавието е на редакцията. Оригиналното заглавие на DW e "Мъжът на Меркел: какво се знае за него".