Акцент на тази наука е именно влиянието на храната върху индивидите и връзката на храната със здравословното състояние на човек. Основното при натуралната хигиена е холистичният, цялостен поглед върху заболяванията, защото както в природата няма отделни, независими части, така и в тялото всичко е взаимносвързано.

Според теорията на натуралната хигиена и въз основа на холистичния й подход се смята, че всяко заболяване започва с изменения във функциите на даден орган, в началото малки и незабележими изменения. Ако не се вземат мерки, тези изменения преминават в по-сериозни и с времето стават хронични, докато най-накрая заболяването стигне до разрушителни за органа и тялото ни последствия.

Тъй като всичко в нас е взаимносвързано, неразположението и заболяването на дадения орган не се ограничава само до него. Състоянието започва да дава отражение върху цялостното функциониране на организма и често се засягат други органи. Не са рядкост случаите, в които човек развива едно основно и няколко второстепенни заболявания или такива, появили се в следствие усложнения от основното.

По отношение на спешните и животозастрашаващи състояния, натуралната хигиена не е в състояние да бъде от директна помощ, но резултатът от прилагането на съветите й косвено подкрепят организма, повишавайки имунитета и силите му за борба.

Основните стъпки, които натуралната хигиена предлага за подпомагане на организма при болести или пък за поддържане на добро здраве са следните:

1. Почистете тялото си отвътре
Обърнете специално внимание на стомашно-чревния си тракт, тъй като съвременните изследвания правят все по-тясна връзка между болестите и състоянията на червата. Все повече лекари смятат, че болестите се развиват именно там. Счита се, че хроничният запек, например, е в основата на състоянията, свързани с мигрена. Токсините и патогенните микроби в червата се абсорбират отново в кръвта, циркулират, отслабват имунната система. Съществуват различни терапии. Важното е да се премахнат натрупаните с години остатъци, застояли в джобовете на червата под формата на полипи и покриващи вътрешните стени с дебела кора. Задължително е да се консултирате с вашия лекар или специалист по гастроентерология за методите на почистване на дебелото черво.

2. Направете си тест за алергии
Възможно е да имате хранителни алергии и химични чувствителности.

3. Здравословен начин на живот и хранене
Важно е да преосмислите начина си на живот до сега, в това число и храненето, и да помислите с какво да подобрите факторите. Въведете редовно практикуване на движение и спорт, излизане сред природата, опитайте се да набавяте чисти продукти за хранене. Всеки организъм е индивидуален и затова не съществува унифициран модел на здравословна диета, но има основни правила, които се прилагат от почти всички. Част от тях са да се засили употребата на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, да се намали консумацията на рафинирани и готови храни, пържено и панирано. Да се избягва прекалено честата употреба на месо и млечни храни, тъй като това все по-често попада под критиките на специалистите по хранене. Именно те съветват да се дава превес на зърнените и бобови култури

4. Ограничете източниците на токсини и отрови като цигари, алкохол, наркотици.

5. Отделете си време за почивка
Поработете върху съзнанието и емоциите си, и си осигурете не само физическа, а и умствена, психологическа почивка.