Чували сте, че човек трябва да яде само, когато е истински гладен и че обикновено хората са загубили инстинкта си да разпознават глада, като често го бъркат с апетита?

Съвременният свят е свят в постоянен стремеж към задоволяване, най-често, на физиологични желания и нужди, в това число и желания за храна.

Ако трябва да се каже най-кратко и просто: Желанието за определена храна не е глад, а апетит. При наличие на глад, човек би ял и храна, която не е толкова увличаща сетивата му.  

Много е трудно да се водим по естествените импулси на организма в днешни дни. Забързаното ежедневие, интензивната динамика, пътувания и други, често ни карат да ядем без да сме гладни, а само защото в конкретен момент имаме възможност да го направим, и по-късно няма да можем. Ако в миналото хората са можели да прекъсват заниманията си и да се хранят, когато усетят глад, днес има регламентирани обедни почивки в които може да ядеш, и дори да не си гладен го правиш, защото после не можеш да прекъсваш работата си или срещите си, за да се нахраниш. Днес най-често се храним или предварително, преди да имаме глад, или когато можем.

Обикновено древните мислители и лечители са съветвали хората да се хранят само когато истински са заработили глада си и да преустановят храненето си, когато почувстват, че гладът е заситен. Тези съвети, ако се прилагат, имат благотворно влияние върху здравето на човек, но това изглежда не само трудно, а направо неразбираемо за повечето хора днес. Как точно да разпознават чувството за ситост? Важно е да не се преяжда както с калории, така и с количества. Преяждането води до изтощаване на организма, изчерпване на ензимите, претоварване и постоянно експлоатиране на стомашно-чревния тракт и състаряване на организма като цяло.

Един от начините да разпознаете кое е глад и кое апетит, е да започнете да се храните съзнателно, а не машинално и на крак. Съзнателното хранене предполага да усещате кога се храните от глад и кога от апетит или за да поглезите вкусовите си рецептори. Не е необходимо да сте крайни и понякога може да си хапнете нещо просто така. Важното е да не е ежедневие и навик, а изключение, за да може да сте в оптимално здраве и форма.

Днес наистина е истинско изпитание да се устои на хилядите лакомства, от сладки до солени, които са на всеки ъгъл, във всяко магазинче или заведение. В 99,9 % от случаите хората консумират десерти след храна не водени от глад, а точно от апетит.

Алкохолът, изпит преди ядене, е един от факторите, които със сигурност ще объркат рецепторите ви и ще ви заблудят относно това дали сте сити или продължавате да ядете от апетит. Алкохолът ще ви подмами да поемете повече храна отколкото налага нуждите на организма, сетивата ви ще бъдат замъглени и ще пропуснете момента в който гладът вече ще е  утолен, но вие ще продължите да се храните.

Съзнателното хранене ще направи така, че да се храните не движени от лакомия, а от потребността на организма. Обикновено, когато човек започне да се храни така, осъзнава колко малко му е нужно всъщност, за да поддържа тялото си в добра кондиция. Бичът на съвремието е преяждането и прекомерната консумация на рафинирани храни, пълни с подобрители, които влияят на вкусовете ни, повишават апетита и желанието за още и още порции. Калориите се трупат неусетно, вредата от нездравословните храни също. В един момент се стига до отслабване на защитните сили  на организма. Само помислете колко е трудно да прекалиш с краставици и моркови, и колко лесно - със солети или хотдог…Естествените и натуралните вкусове не са агресивни към рецепторите ни, те не са прекалено сладки или солени, и не отключват желания за преяждане, както се случва с преработените храни.

Трябва да имате предвид, че апетитът е желание за удовлетворяване на някакво усещане. Желание за конкретна храна. Не може да изпитвате глад за чай, кафе, алкохол, бонбони и т.н. За тях вие изпитвате апетит, а често с времето апетитът става навик, който води до зависимости. Ако човек яде или пие в определен час, или е свикнал да приема десерт винаги след вечеря, това става навик, който не бива да се бърка с глада. Гладът не се появява в определени часове, природата не „работи“ така. Той идва само тогава, когато тялото чрез работа или упражнения е изразходвало достатъчно енергия и това е породило необходимостта от нов градивен материал. Клиничните наблюдения на специалисти в храненето показват, че в резултат от поемането на непълноценни храни апетитът се увеличава.

Хубавата новина е, че всичко зависи то вас и вие сами може да регулирате храненията си така, че в повечето случаи да са породени от истински глад, а не защото трябва да се яде, или ви е удобно да се нахраните в даден момент.
ИЗБРАНО