1. Мононуклеоза или „болест на целувката“
Това е заразно, инфекциозно заболяване. Най-често засяга хората между 15 и 30  години, и се разпространява чрез слюнка (най-лесно с целувка, но не е за пренебрегване и зараза чрез пиене от една и съща чаша с някой или хранене с едни и същи прибори или чинии)
Възпалението на гърлото е най-честото оплакване и обикновено болестта протича като ангина, с налепи по сливиците. Болестта се среща още като "жлезна треска", поради подуването на лимфните възли в цялото тяло, придружено от висока температура. Разговорно е известна и като "болест на целувката".

Симптомите: силна умора, треска, болки в главата и по тялото, възпаление на гърлото и увеличени лимфни възли по цялото тяло.

2. Херпес симплекс или обикновен херпес
Oбикновеният херпес е инфекциозно заболяване, което се причинява от два вида вируси, неприятното при които е, че имат склонност да остават в организма ни в латентно състояние и да активират инфекция всеки път, когато има спад в защитните ни сили.
В случая говорим за I тип или лабиален херпес, който е херпес на устните или кожен херпес. Протича с увреждания по кожата и лигавиците. Устният херпес или още „стресница“ протича най-често като белезникави мехурчета, които бързо се разпукват и превръщат в болезнени малки язвички по устните, венците, езика, небцето и по вътрешната страна на бузите. Среща се и в очите.

Симптоми: Освен външните прояви, болестта протича с висока температура и втрисане, подуване на лимфните възли и кървене от венците.

3. Цитомегаловирус
Изключително коварен вирус, който може да се настани в тялото и дълго време (около 60 дни) да не дава признаци, че е там. Освен това медицината не е открила лек срещу него и как да го изведе от тялото с медикаменти.
Обикновено може да ни заблуди, че е настинка. Заболяването не се поддава на противогрипно лечение - трябва да се вземат мерки за стимулиране на естествените защитни сили на организма. Спада към групата на херпесните вируси, особено силно се изолира както сред тийнейджърите, така и сред възрастните и не винаги се разпознава. Вирусът не е от най-заразните и за да се получи заразяване се изисква многократно и дълго контактуване с вирусоносител.
Заразяването се получава при полов контакт и по въздушно-капков път (кихане) и чрез слюнка (целуване).

Лошата новина е, че за съжаление все още медицината не е открила средства, които да отстранят цитомегаловируса от тялото, затова той остава завинаги в него. Целта на медикаментозното лечение е да се потисне активността му и да се поддържа неговото пасивно състояние. Носителите на инфекцията трябва да водят здравословен начин на живот, да се хранят пълноценно, да приемат достатъчно витамини и да спортуват.

Симптоми: Бърка се с остро респираторно заболяване, заради подобните симптоми – повишена температура, слабост, главоболие, продължителна треска, повишено слюноотделяне.
Внимание: При тази инфекция са възможни усложнения като пневмонии, артрити, енцефалит и др. Случва се инфекцията да протича с лека форма на хепатит.
Неправилното лечение може да предизвиква възпаление на черния дроб, далака, надбъбречните жлези, или алергични реакции, обрив, сърбеж. При жените вирусът поразява матката, маточната шийка, при мъжете – уретрата и тестисите.