За съжаление през този период болестта нанася сериозни поражения върху органите и здравето ни. И най-често разбираме, че страдаме от това заболяване, когато имаме оплакване и когато се появят усложнения в някой от органите ни.

Не бива да се тревожите излишно, а информирано да знаете кои са сигналите. Освен това е хубаво да знаете, че диабет тип 2 е напълно лечимо състояние, с правилен стил на хранене. Всички негативни последици от него е възможно да бъдат напълно избегнати и човек може да живее дълги години без проблеми със здравето си.

Кои са първите признаци, че може да страдате от диабет тип 2:

1. Непреодолима жажда или глад
Следете за симптоми като сухота в устата и силна жажда, която ви кара да пиете големи количества вода постоянно, без да чувствате подобрение и утоляване на жаждата. Това е 100 % признак за висока кръвна захар и наличие на диабет. Ако непрекъснато ядете, но постоянно оставате гладни, не качвате много килограми или покачвате умерено, това също е признак, на който следва да обърнете внимание.

При диабет тялото ви постоянно е гладно, защото инсулиновите нива не са балансирани. Да ви припомним – инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса и с помощта на който глюкозата от храната преминава в клетките на тялото, където се превръща в енергия. Жадни сте, защото в състояние на диабет, когато отделянето на инсулин е нарушено, вие поддържате висока кръвна захар, което пречи на бъбреците да приемат глюкоза. Това състояние изпаща команди до тялото ви да произвежда повече урина, а за да произведе урина трябва да приема вода.

2. Често уриниране
Тъй като при диабет на тялото му липсва инсулин и съответно глюкозата от храната не може да постъпи в клетките, то тялото търси друг начин да си набави захарта – именно чрез течностите от клетките в кръвния поток и ги изпраща към бъбреците, които трябва да работят извънредно, което води до отделяне на повече отпадни вещества и нужда от уриниране. Ако често уринирате, консултирайте се с лекар незабавно и проверете нивата си на кръвна захар.

3. Изтръпване на ходила и крака

Колкото по-висока е кръвната ви захар, толкова повече усложнения ще ви донесе тя. Може да предизвика увреждания по нервната система, мравучкания и изтръпвания на ходила и крака. Ако имате някой от тези симптоми, веднага се консултирайте с лекар и проверете кръвната си захар. Тези симптоми, без резултати от кръвна захар, често се диагностицират като друго заболяване. 

4. Гадене и повръщане
При липса или дефицит на инсулин, при човек, страдащ от диабет, тялото не може да използва глюкозата от храната за енергия и поради това започва да разгражда запасите си от мазнини в мастни киселини, които се превръщат от черния дроб в кетони (тип киселини). Това води до повишено производството на кетони. Кетоните се натрупват в кръвта (кетоза) и започват да се изхвърлят в урината (кетонурия). В прекомерно количество, те са отровни и водят до подкиселяване на кръвта (кетоацидоза). Липсата на глюкоза в тялото кара организмът да освобождава хормоните на стреса – адреналин, глюкагон, кортизол. Тези хормони повишават още повече нивото на кръвната глюкоза и се стига до хипергликемия, като не е задължително да има хранителен внос на глюкоза.

Прекомерното производство на кетони причинява гадене, повръщане, умора, отпадналост, коремна болка и силен ацетонов дъх от устата, както и обърканост и  нарушено съзнание. Изключително високите нива на кетони у хора с диабет водят до диабетна кетоциадозна кома.

За жалост, поради стреса и най-вече влошеното качество и стил на хранене, диабет тип 2 се проявява все по-често при деца. Болестта в миналото е била известна като старчески диабет, който се е проявявал след 45-годишна възраст.