Но това е по филмите. В действителност първите няколко дни след раздяла стомахът ни е свит и последното нещо, за което си мислим, е храна. Разбира се, при всеки е индивидуално и различните хора изпадат в различни настроения и състояния след раздяла, но научно е доказано, че по-скоро и по-често човек спира да се храни първите няколко дни, като затова има научно обяснение.

Виновниците са отново хормоните. Веднага след скъсване на любовни и емоционални  отношения с някой, особено ако не е било ваше решение и желание, ще имате учестен сърдечен ритъм и повишени нива на кортизол и адреналин, което ще наруши съня ви и ще разстрои стомашно-чревните ви функции.

Знаем, че тялото и ума са свързани и когато човек се чувства зле или е разстроен физически, организмът му също страда. Как? Емоционалният стрес и напрежение кара тялото на човек да отделя повече адреналин. Адреналинът увеличава нивата на кортизол, а високите нива на кортизол, както вече казахме в друг материал, повишават кръвната захар, кръвното налягане и т.н. и накратко човек се чувства зле, като се засяга и имунитета му.

Повечето психолози смятат, че след раздяла тялото може да бъде или в състояние на възстановяване, или на покой. И в двата случая се засяга апетитът. Професорите по неврология обаче смятат, че тялото е по-скоро в състояние на оцеляване, заради високите нива на стрес и начинът, по който симпатиковата нервна система реагира, оставяйки чувството за глад на заден план и забавяйки много храносмилането.

Областите на мозъка, които са отговорни за емоциите ни и емоционалната болка, също имат влияние върху това дали искаме да приемем храна и ако да, каква. В началото изчезва апетитът, но след първите няколко дни, когато премине шокът, той се връща и то с желание за прием на много мазна храна. Тогава често изборът е пица, сладолед и шоколадови бисквити, според направени проучвания.

Реакциите при мъжете и жените са различни, разбира се. Жените са по-често подложени на стомашни проблеми и загуба на апетит веднага след раздялата, докато мъжете не губят своя апетит и нямат нарушения в храненето. 

Разбитото сърце причинява физическа болка и влияе върху апетита при жените.

Според изследване на Университета Руджърс хората с разбити сърца и хората, които се опитват да спрат кокаина, преминават през едни и същи усещания, мисли, чувства и мозъчната им дейност е аналогична.

Освен това, разбитото сърце води до безпокойство. В състояние на такова безпокойство човек или иска де изяде всичко, което му се изправи пред погледа, или не иска да сложи и троха в устата си. Експертите обръщат внимание на това, че нито приемът на храна, нито въздържането от нея трябва да се приема като спасителен метод и помощ за преодоляване на състоянието след раздяла и за лечение на любовна мъка.

Вместо това, трябва човек да се погрижи за себе си, да преразгледа случилото се и да продължи напред. Физическо изтощаване на тялото с преяждане или липса на храна само ще влоши емоционалното състояние у човек, като окаже влияние върху самочувствието му и личностна оценка.

Разбитото сърце не се лекува нито с глад, нито с храна! Лекува се с положителни емоции и грижа за собственото ни физическо и ментално „Аз“.