Учени откриха, че солените храни убиват полезните бактерии в храносмилателната система. Без тях организмът започва да произвежда клетки, които увеличават възпалението. Това свива кръвоносните съдове и покачва кръвното налягане, с което се появява опасност от инфаркт и инсулт.

Поемането на "добри" бактерии с храната, може да противодейства на този ефект. Такива има в естествено ферментиралите продукти, като киселото мляко и киселото зеле.

Експерименти с хора и мишки, поставени на режим с нездравословна храна, показаха, че добрите бактерии в пробиотичното кисело мляко компенсират убитите от солта, съобщават от БТА. Учените от американо-германския екип от Масачузетския технологичен институт обаче предупреди, че яденето на кисело мляко не е извинение за хората да добавят повече сол в храната си.