Той не искал да се "възползва" от работата си със скандалния режисьор, съобщава БТА.

22-годишният Шаламе е сред звездите на продукцията "Дъждовен ден в Ню Йорк" на 82-годишния Алън, обвинен от осиновената си дъщеря Дилън Фароу, че като малка ѝ е посягал сексуално.

Младият актьор ще разпредели хонорара си между три каузи - движението "Времето изтече" за подпомагане на жертви на сексуален тормоз, нюйоркски център за правата на ЛГБТ общността, и организацията RAINN, бореща се срещу сексуалното насилие.

Тимъти Шаламе признава, че е взел това решение, след като е преосмислил факторите, които ще бъдат водещи за него при избора на бъдещи роли. Актьорът не крие също, че иска да бъде стойностен човек в очите на всички хора, отстояващи каузи като равноправие и борба срещу сексуалния тормоз.

"През изминалата година се промени начинът, по който чувствам и гледам на доста неща. Досега избирах ролите си от перспективата на млад актьор, чиято цел е да поеме по стъпките на хора, от които се възхищава. Научих обаче, че добрата роля не е единственият критерий да приемеш дадена работа. Това ми се изясни през последните няколко месеца, след като станах свидетел на зараждането на инициативи, целящи да сложат край на несправедливостта, неравенството и най-вече на мълчанието", казва Тимъти Шаламе.

"Неведнъж ми беше задаван въпросът защо съм приел да се снимам във филм на Уди Алън. Договорните задължения не ми позволяват да отговоря, но мога да кажа само това: Не искам да се възползвам от работата си над продукцията и затова ще даря възнаграждението си за благотворителност", допълва Шаламе.

Решението на актьора е оповестено броени дни след като актрисата Ребека Хол, която също има роля във филма на Уди Алън, съобщи, че ще дари хонорара си за инициативата "Времето изтече".