Освен по-добър сън, вечерният душ осигурява по-здрава кожа. Ако човек работи и е навън по цял ден, вечерта кожата е покрита с всякакви алергени, които могат да я раздразнят. Затова е по-добре те да бъдат почистени за през нощта.

Тогава кожата се регенерира, мъртвите клетки падат и се изграждат нови. Независимо от това дали душът се взима вечер или сутрин, лицето трябва да бъде измито, за да не остават мазнини по възглавницата, което предизвиква акне, препоръчва д-р Самър Джейбър.

Душът регулира телесната температура и така подобрява съня. Научно е доказано, че един душ 90 минути преди лягане първо затопля, а след това охлажда тялото.

Къпането вечер облекчава и стреса, защото намалява нивата на кортизола - стероиден хормон, който помага на тялото да реагира на натоварване, регулира кръвната захар и преборва инфекциите.

"Тялото естествено се охлажда с настъпване на времето за лягане. Душът изкуствено покачва температурата и позволява по-бързо охлаждане, което ускорява настъпването на съня", каза д-р Джанет Кенеди, цитирана от БТА.

Вечерният душ също намалява напрежението в мускулите. Къпането два пъти дневно не е толкова лоша идея, ако е за по-кратко от 10 минути и водата е хладка.

При бръснене сутрешният душ не е лоша идея, защото топлината отваря порите и така се предотвратява врастването на космите. Същото важи и за жените, които се бръснат. Дерматолозите са единодушни, че за кожата е по-полезна хладката вода. Горещата намалява влагата в епидермиса и отнася много от естествените лубриканти.