Ако искате пакетчетата ви чай да са чисти, дръжте собствена кутия в офиса и си правете сам, съветва Е-здравей. Не забравяйте и отделен буркан с мед!

Пакетчетата чай в офиса могат да бъдат до 17 пъти по-мръсни от тоалетната чиния. Това сочи изследване на Initial Washroom Hygiene относно бактериите в офиса.

Средното бактериално ниво на чая е 3785, в сравнение със само 220 за тоалетната седалка.

Други части от кухненското оборудване също се подреждат високо в класацията. Това са дръжката на чайника - 2483, 1746 - ръба на използвана чаша и 1592 - дръжката на вратата на хладилника.

Причината за високите замърсявания са, че много служители не мият ръцете си след тоалетна и ако тоалетната се почиства, то останалите неща, които замърсяват с ръцете си, не се почистват толкова често. Също така много служители не мият ръцете си след кихане или кашляне, а след това пипат общите храни и напитки. Така бактериите се натрупват и могат да ни навредят.

Най-опасни са именно пакетчетата чай, тъй като чрез тях вкарваме бактериите директно в организма си.

"Всичко това свидетелства, че има нужда от подобряване на хигиенните навици в офисите", казва д-р Питър Барат.

Британско проучване сред 1000 анкетирани показва, че 80 % от хората не мият ръцете си преди да правят чай за своите колеги. Дори и човек да не е ходил до тоалетна, ръцете трябва да се мият преди да се пипат общите храни и напитки.