Според британски медии кралският главен готвач Марк Фланаган два пъти седмично представял на кралицата списък с предложения, които тя одобрява или отхвърля.

Вижте снимки на Елизабет II >>

Бившият кралски готвач Дарън Макгрейди сподели, че кралицата не е чревоугодник, тя се храни, за да живее. Принц Филип обаче обичал храната и дори може да седи цял ден на маса и да води разговори.

Предлагаме ви един поглед върху менюто, което предпочита кралицата - от чая, който пие, и бисквитите, които яде, когато се събуди, до нисковъглехидратните ѝ обеди, чашата шампанско преди лягане и блокчето шоколад.

Денят започва с чай и бисквити. Тя пие чаша току-що запарен Ърл грей без мляко и захар в чаша от китайски порцелан с няколко бисквитки.

След това преминава през закуската, която обикновено включва зърнена закуска и плодове, а понякога избира препeчена филийка със сладко. В някои случаи може да замени сладкото с бъркани яйца, пушена сьомга и трюфели.

Кралицата е почитателка на кафявите яйца, защото смята, че те са по-вкусни.

Преди обяд тя пийва коктейл от джин и дюбоне с парченце лимон и много лед.

Обядът ѝ обикновено включва нещо семпло като риба със зеленчуци. Друг вариант е пилето със салата, придружени от чаша вино.

Всеки ден тя изпива чаша следобеден чай, който се сервира със сандвичи с краставици, пушена сьомга, яйца и майонеза или шунка и горчица, както и филийки с малиново сладко, изрязани с размерите на пени.

Вечерята се състои от телешки филета или фазан, сьомга от фермите в Сандригам и Балморал. Месото се сервира със сос от гъби, сметана и уиски.

Десертът включва ягоди или сладки, бели праскови от градините на замъка Уиндзор.

Кралицата обожава шоколада. Charbonnel et Walker, Bendicks и Prestat имат кралска гаранция, но и по-евтини марки като Cadbury и Nestle също се ползват в кралското домакинство.

Тя обича бисквитена шоколадова торта, шоколадов мус и ганаш.

И накрая, но не на последно място денят на Елизабет II завършва с чаша шампанско. Изборът е сведен до 8 основни марки, сред които Bollinger, Lanson и Krug.