1
Карнавалът в Рио де Жанейро ще бъде открит официално днес.
По прогнози на местните власти той ще привлече 1,5 милиона туристи и ще донесе над 1 милиард долара приходи, съобщиха ТАСС и Франс прес.

По традиция началото на празника ще бъде отбелязано с връчването на украсения с блестящи камъни символичен ключ на Рио де Жанейро на крал Момо - домакина на карнавала.

Всяка година специално жури избира висок и дебел мъж, който да е в ролята на крал Момо. Карнавалът ще има и своя кралица, която ще е придружена от принцеси. Те ще бъдат определени също чрез гласуване.

Главната интрига тази година, както и миналата, е дали в церемонията по откриването на карнавала ще участва кметът на Рио де Жанейро Марсело Кривела - бившият евангелски пастор, встъпил в длъжност през януари 2017 г. Негативното му отношение към празника, който е с езически произход и е съпроводен с много танци, е широко обсъждано в бразилското общество.

Десетилетия наред ключът на Рио де Жанейро се връчваше на крал Момо от кмета, но през февруари м.г. Кривела наруши тази традиция. След дълги колебания и противоречиви изказвания той не се появи на откриването на карнавала.

Тази година обаче от кметството увериха, че ключът на Рио де Жанейро ще бъде връчен на крал Момо именно от Кривела. Ако не се случи нищо непредвидено, може да се смята, че градоначалникът е решил да се върне към традициите.

Централното събитие на карнавала в Рио де Жанейро е конкурсът-парад на школите по самба на самбадрома "Маркиз де Сапукаи". Тринадесет школи по самба ежегодно се борят за званието победител в надпреварата.
Улични шествия, свързани с карнавала, започнаха преди няколко седмици.  Сподели

ЛАЙФ Момичето, на което Аня Пенчева повери сина си
Синът на Аня Пенчева и Ивайло Караньотов - Ангел, получи днес дипломата си за висше образование от НСА в присъствието на родителите си и любимата си - Ива.
Полицията изследва съмнителното писмо до Хари и Меган Дженифър Лорънс разбуни духовете със секси рокля