Ново изследване навежда на мисълта, че когато родителите на тийнейджър фокусират вниманието си върху диетата му, се създава нездравословен цикъл, който може да навреди на следващите поколения.

"Тийнейджърите, които са подтиквани от родителите си да спазват диета, е по-вероятно да сторят същото със собствените си деца", заяви ръководителката на изследването Джерика Бърдж от Медицинския институт към университета на Минесота.

Окуражаването да се спазва диета е често срещано сред родителите. Те казват на децата си да се подложат на диета, за да отслабнат. Изследването е обхванало над 550 души, които били тийнейджъри в началото му, съобщават от БТА. Здравословното им състояние било следено 15 години. Сега те са на средна възраст 31 години и са станали родители. Две трети от участниците са жени.

За онези, които в тийнейджърска възраст били подтиквани да спазват диета, имало с 25 % по-голяма вероятност да са с наднормено тегло и с 37 % по-голям риск да са затлъстели в сравнение с хората, които като тийнейджъри не са били окуражавани да се подложат на диета.

За участниците, на които било казано да спазват диета, имало със 72 % по-голяма вероятност да гуляят и със 79 % по-голям риск от нездравословно хранене в сравнение с хората, на които не било препоръчано да минат на диета.

За онези, които трябвало да се подложат на диета, докато били тийнейджъри, вероятността да препоръчат същото на собствените си деца била с 50 % по-голяма.

"Резултатите от предишни изследвания показаха, че фокусирането на вниманието върху телесното тегло на детето може да е свързано с риск от бъдещи хранителни смущения за него", отбеляза Бърдж. - "Но когато родителите разговарят с детето си за здравните ползи, това изглежда има защитен ефект за телесното му тегло в бъдеще."