1
Известният руски актьор Олег Табаков, прочул се с култовите си роли в съветското кино, почина в Москва на 82-годишна възраст.
"Олег Павлович почина след дълго и тежко боледуване в болница", съобщи ръководството на московския театър МХАТ. Табаков беше негов художествен ръководител. Роден през 1935 година в град Саратов в югозападната част на Русия, той постъпва през 1956 година в московската театрална трупа "Съвременник" още от основаването й. Тя става една от най-известните в страната. Актьорът е забелязан от основателя на колектива, известният режисьор Олег Ефремов.

През 1967 година Табаков играе ролята на Николай Ростов във филма "Война и мир" под режисурата на Сергей Бондарчук. Това е първата съветска лента, удостоена през 1969 година с "Оскар" за чуждоезичен филм.

Табаков играе и в други съветски култови продукции като "Седемнадесет мига от пролетта" (1973) и "Москва не вярва на сълзи" (1979). Втората лента също е удостоена с "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

След като ръководи театър "Съвременник" от 1971 до 1976 година, Табаков основава театралното студио "Табакерка", в което учи на актьорско майсторство младото поколение, припомнят от БТА. От 2004 година той е художествен директор на театър МХАТ в Москва.  Сподели

ЛАЙФ Катрин засия в зелено за Деня на Свети Патрик
В събота светът отпразнува Деня на Свети Патрик. В Лондон принц Уилям и съпругата му Катрин се включиха в честванията за националния празник на Ирландия.
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане