При алкалната диета диетолозите заменят по-киселинните храни със съставки, които имат алкално рН 7 или по-високо. Поддръжниците на диетата вярват, че яденето главно на алкални храни ще помогне за поддържане нивото на pH в кръвта ви колкото е възможно по-алкално, пишат от iWoman. На свой ред се смята, че диетата намалява риска от развитие на редица заболявания, включително рак и артрит. Повишава енергийните нива и намалява на възпалението.

Какво може да ядете

Всяка храна с алкално ниво на рН е разрешена за тази диета, включително повечето плодове и зеленчуци, тофу, соя и някои ядки (като бадеми), боб, семена (като ленени семена).

Какво НЕ може да ядете

Диетолозите пропускат всичко, което създава киселинно рН в тялото ви, включително месо, яйца, повечето млечни продукти, повечето зърнени и преработени храни. Кофеинът и алкохолът също са забранени.

Наистина ли работи

Въпреки че храната на алкалната диета е здравословен избор, няма научни доказателства, че яденето на алкални храни действително променя рН-то на кръвта ви. Като цяло тялото силно регулира нивата на рН в кръвта и не е възможно да се повлияе от нея чрез храните. Полезното при алкалната диета е, че насърчава консумацията на плодове и зеленчуци и ограничава високо преработените храни.

Може ли да навреди

Храните, съдържащи алкалната диета, не са нездравословни. Но ненужното ограничаване на вашата диета само до няколко групи храни (дори и да са добри) никога не се препоръчва, особено ако диетата не е научно доказана като ефективна.