За събитието преди празника Мелания Тръмп отново показа уважение към госта на Белия дом, като облече зелена рокля с леопардови шарки от дизайнера Брендън Максуел.

Вижте снимки >>

Припомняме, че Денят на Свети Патрик се отбелязва на 17 март. Зелени панделки и детелини са се носели по случай празника още през XVII век. Той не е официален в САЩ, но се празнува почти навсякъде в страната.

Ирландският премиер Лио Варадкар е на първото си посещение в САЩ откакто бе избран през юни. След като изброи пред него редица американци от ирландско потекло, Тръмп каза:

"Възникне ли проблем, обадете ни се, ще го решим", но добави: "Освен в търговията. Данъците им са толкова ниски. Трудно може да се надпреварва някой с вас за данъците."

Тръмп неотдавна подписа закон за намаление на данъците, целящ да изравни шансовете в конкуренцията със страни като Ирландия, където има ниски корпоративни данъци.

Варадкар заяви, че двамата с Тръмп са имали приятна среща и са обсъдили незаконно пребиваващите в САЩ ирландци, търговията и преговорите за границата между Ирландия и Северна Ирландия.