Специалистите от университета Дикин проведоха изследване за връзката между храната и психическото здраве. Те направиха експеримент с 67 души, приемащи антидепресанти и/или посещаващи психотерапевт.

В началото доброволците се хранели нездравословно - с малко плодове, зеленчуци, много сладкиши, преработени месни и солени продукти. След това половината участници преминали на нов режим с акцент върху зехтина, орехите, семената, яйцата, плодовете, зеленчуците, рибата и говеждото месо.

Три месеца по-късно доброволците били подложени на тестове. Оказало се, че при хората, които преминали на здравословна диета, се подобрили показателите за психическото състояние. При 32 % симптомите на депресия намалели дотолкова, че лекарите им отменили диагнозата, съобщават от БТА.

За сравнение, сред онези участници, които не променили начина си на хранене, подобрение имало само сред 8 %, и то в много по-малка степен. Процесите, причинени от травми или съществуващи заплахи, може да бъдат отключени и при злоупотребата с вредната храна. Питателните продукти предоставят на мозъка достатъчно полезни вещества, необходими за борбата с всекидневния стрес.