Продължителност: от 17 Февруари до 18 Февруари

Тип: Екскурзия

Дестинация: София

Град/Курорт: Македония

Транспорт:

Нощувки на база:Полупансион

Цена на пакет: от 139 лв.

МИСТРАЛ ТРАВЕЛ
Телефон:02/ 980 44 59
E-mail: mistral@mistralbg.com
Описание: Приказна КАРНАВАЛНА фиеста в СТРУМИЦА и НАУСА
Една традиция в две държави!

17.02.2018 – 18.02.2018
2 дни/ 1 нощувка/ 1 вечеря/ 1 закуска

РАННИ записвания до 22 януари ТОП цена от 139 лв!


Заповядайте с нас в събота, когато ще се потопим в свят обитаван от приказни герои, фантастични същества, исторически личности и филмови звезди, част от пищния празник на маските в Струмица – Рио де Жанейро за Македония.
Заповядайте с нас и в неделя, когато в Гърция и град Науса (някога българският град Негуш) ще Ви направим част от една различна и уникална по своята същност карнавална традиция - дефилето на „еничари и булки”, танцуващи под ритъма "патинада" - бавна мелодия възпроизведена от зурна!

ПРОГРАМА

1 ден: София - Струмица
Сутринта в 08:00 часа отпътуване по маршрут: София – Дупница – Благоевград – Сандански – Рупите – Петрич – Златарево. В ранния след обяд пристигане в Струмица, градът под „Цареви Кули“ и град на звездите, някогашния Астарион. Панорамна обиколка в града с автобуса. Събота е важен ден за Струмица и най-тържественият от Карнавалните дни, защото привечер от 18:00 часа е началото на пищно интернационално дефиле на маски и групи от всички държави заявили участие. В събота е и пазарен ден в Струмица – ден, в който земеделски производители от околните села излагат продукцията си на пазара и цари оживление… Предлагаме Ви две възможности: да останете в центъра на града, за да се разходите, да посетите кооперативния пазар и големият търговски център и да се насладите на вкусната македонска кухня в някой от многото ресторанти в центъра или да продължите с автобуса, за да посетим два средновековни манастира в околностите на Струмица (включено в пакетната цена). Отправяме се към село Велюса и манастира „Света Богородица Милостива”, разположен в подножието на планина Еленица. Манастира е основан през 1080 год. от монаха Мануил, който по-късно става и епископ на Тивериопол (Струмица). След като се запознаем с дългата и интересна история на тази достолепна средновековна обител, ще продължим към манастира „Свети Леонтий” в село Водоча.
На изхода на с. Водоча, само на 4 км. северозападно от Струмица, величествено се издигат реставрираните куполи на църквата „Свети Леонтий”. За него местните археолози твърдят, че е построен от цар Гаврил Радомир, за да приюти ослепените войници на Самуил. Избождането на очите станало на това място и затова то получило името Вадиочи, което постепенно се трансформирало във Водоча. Днес, след възстановяването на манастира същият е седалище на струмишкия митрополит Наум. Завръщане в Струмица и свободно време.
В 19:30 часа отпътуване за Гърция. Настаняване в хотел в района на Науса. Вечеря. Нощувка.

2 ден: Науса - София
Закуска. В 10:30 часа отпътуване за Науса, втора по големина община в окръг Иматия. Градът е живописно разположен в подножието на източната част от планината Вермио. Разходка в красивия парк „Свети Николай” с вековни дървета платани и посещение на едноименната църква в парка. Включване в карнавалните тържества на града. Уникалното в карнавала, провеждан в Науса, са неговите основни герои: еничар и булка. Ролите и на двамата се изпълняват от млади мъже, които танцуват по улиците на града, съпровождани от музиката на зурна и тавор. Мъжете носят маски, изрисувани с черти на лицето, облечени са в къси плисирани поли, известни като fustanellas, а нанизи от сребърни монети (флорина) и различни дрънкулки, красящи гърдите им звънят при всяко движение. "Звънът от среброто, също като звъна на камбаните, е трябвало да "събуди земята". Свободно време, в което можете да се насладите на местни кулинарни специалитети и прословутото вино на Науса. След обяд в 15:30 часа отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.

Пакетна цена: Промо цена до 22.01/ Редовна цена:
Възрастен в двойна стая - 139 лв./ 149 лв.
Трети възрастен - 129 лв./ 140 лв.
Единична стая - 169 лв./ 179 лв.
Дете 0-7.99 с 2-ма възрастни в стая - 125 лв./ 135 лв.

Пакетната цена включва:
Транспорт с лицензиран автобус за международни превози
1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Гърция, района на Науса
1 стандартна вечеря без напитки – тристепенно меню в ресторанта на хотела
разходка с автобуса до манастири в околностите на Струмица
разходка в парк „Свети Николай”
Застраховка помощ при пътуване в ЗК „Уника” с лимит 2000 евро
Водач от агенцията по време на пътуването

Пакетната цена НЕ включва:
Разходи за обекти посещавани по желание
Доплащане към медицинската застраховка за хора от 65 до 70 г. - 3 лева; от 71 до 75г. – 6 лева; от 76 до 85 г. – 15 лева.