Продукти

за 2 порции:
3 моркова
1 малка глава червено цвекло
Ементал на тънки филийки
40 г настърган пармезан
2 щипки смлян кимион
½ ч.л. сух магданоз
½ ч.л. ханут (опция)
½ ч.л. сух копър
1 ч.л. маслинена паста
1-2 с.л. запечен сусам
1 пъдпъдъче яйце
стрък мащерка
1 чери домат
зехтин
портокал
1 ч.л. мед

Начин на приготвяне

Морковът и цвеклото се измиват, обелват и настъргват едро (без да се смесват). От филийките Ементал се изрязват с формички големи и малки цветя или кръгове. От средната част на портокала се изрязват 2 напречни колела (от почти 1 см дебелина).

В две чинии се редят успоредно две салатки. Започва се с основа от портокалово колело. Следват лист ементал, купчинка червено цвекло, лист ементал, купчинка моркови, лист ементал и купчинка цвекло. Накрая се украсяват с малко цвете от ементал, ½ пъдпъдъче яйце и кубче от маслинена паста. Поръсват се щедро с пармезан, запечен сусам (на сух тиган за кратко) и сухите подправки. Отстрани, гледката се допълва с парченца чери домат и още ½ пъдпъдъче яйце, както и стръкче прясна мащерка.

Двете крайчета портокал се изцеждат на сок, смесват се със зехтина и меда. Получава се приятен салатен сос, който се поднася отделно в каничка. Сол, по желание.