Продукти

2 тумбести средни патладжана,
1-2 главички шалот (дребен сладникав лук),
1 голям морков,
1 малка червена чушка,
3 едри гъби,
1 домат,
½ тиквичка,
2-3 с.л. ситен магданоз,
По ½ до 1 ч.л. сухи мащерка, магданоз, копър, целина,
1-2 щипки сух чесън,
Черен пипер и сол на вкус,
Гроздово олио,
Пушено топено сирене,
Настърган Ементал,
Бри де Рис (френско меко мухливо сирене)

Начин на приготвяне

Всички зеленчуци се измиват. Патладжаните се разполовяват по дължината и се издълбават, така че да се получат лодки. Посоляват се и се поставят под наклон, за да се отцеди евентуална горчивина.

Шалотът, чушката, гъбите, доматът, издълбаното от патладжана и тиквичката се нарязват ситно, морковът и доматът се настъргват.

В дълбока тенджера се загрява малко олио (2-3 с.л.). Добавят се лукът и морковът, както и малко водичка. Похлупват се и се задушават така 2-3 мин. Добавят се и останалите зеленчуци. Оставят се да се задушават кротко, докато променят цвета и аромата си към леко сготвено. Добавят се всички сухи подправки. Сваля се от котлона и се овкусява допълнително с пресен магданоз.

Патладжанените лодки се изплакват с вода и се подреждат в тавичка. Намазват се с олио. По дъното им се нареждат колелца българско пушено топено сирене (от онова с восъчна обвивка). След това се пълнят със задушените зеленчуци.

В тавата се наливат 1 пръст вода и малко олио и сол. Покрива се с алуминиево фолио и ястието се пече около 60-70 мин на 200*С. След това фолиото се маха, лодките се покриват с филийки Bri de Ris (средно силно меко сирене с набръчкана коричка от сиво-бял мухъл) и се поръсват с настърган Ементал. Пиперничката се врътва скромно върху тях. Печенето се удължава с 20-30 мин, докато водата се поизпари и сирената добият приятен загар.

Ястието се оставя да отдъхне малко и се поднася с хубаво вино.