Продукти

за спаначените ролца:

200 гр пшеничено брашно,
400 гр картофи,
1 яйце,
10-15 листа от спанак
(за същия цвят и вариации във вкуса използвайте грахово или копривено брашно),
1 опаковка сирене „Филаделфия“,
1 ч. л. сол;

за украса:


аспержи на пара,
босилек,
лимон

Начин на приготвяне

Това зелено изкушение цели да обърка, учуди и изненада вашите гости. То се стреми към суши визия, но вкусът му е на италиански ньоки. Икономично и ефектно. Нужен ми беше около час, а италианците останаха безсилни да разпознаят ястие от собствената им кухня каква форма е приело, но разпознаха автентичния вкус на зеленото картофено ролце!

Начин на приготвяне:
Сварете картофите и ги обелете, докато все още са горещи. Поставете брашното на плота, за да започнете омесването на тестото. Картофите се намачкват с преса или се настъргват на ренде. Поръсете със солта и направете кладенче, за да добавите яйцето. Започнете да месите, докато сместа стане хомогенна. С кухненски робот (чопър или шейкър), смелете листата от спанак, ако се затруднявате, добавете малко вода, но след като са добре разбити на каша, изцедете добре. Сместа от спанак трябва да е максимално суха. Добавяте я във вече замесеното тесто, докато не се получи равномерно зелен цвят. Полученото тесто оформете в максимално тънък слой, за да може лесно да се свари. Варенето трае 5-6 мин. ако го правите в тенджера с вода, и 10 мин., ако е в машина за готвене на пара (аз използвах този вариант, за да избегна разводняването на сместа).

Свареното тесто изчаквате леко да изстине и разпределяте върху рогозка, обвита с кухненско прозрачно фолио. Оформете тънък слой, както при увиването на суши. Върху оформения зелен „лист“ намажете приблизително 2 мм сирене „Филаделфия“ и завийте на ролце, като си помагате с рогозката. Готовото ролце, дълго около 10-15 см, нарежете на равномерни разстояния за получаване на множество ролца.