Продукти

За 3 порции:
500-600 г свинско месо от бута
тънки резени сланина
черен пипер на зърна
1/4 ч.ч. олио или зехтин
1 голяма глава лук, нарязан на ситно
1 морков, нарязан на дребни кубчета
1 с.л. листа от целина, нарязани на ситно /по-добре кубчета от глава/
1/4 ч.ч. бяло сухо вино
1/2 ч.ч. гореща вода
1 с.л. доматено пюре

Начин на приготвяне

Начин на приготвяне: Месото се шпикова със сланина и черен пипер.  Овързва се с памучен конец, да добие форма. Поставя се в тава с мазнината, така че да има по-малко място около него. Пече се 40 мин при 180°С до зачервяване. Посолява се.

Лукът, морковът и целината се прибавят към месото. Задушават се до омекване. Налива се виното и водата. Пече се още 30 минути като периодично се обръща от всяка страна. Месото се изважда от тавата, маха се конеца и се реже на филии. Сосът се сипва в тенджерка. Доматеното пюре се размива в него. Къкри около 2-3 минути до леко сгъстяване.

Подходяща гарнитура:
Задушени моркови с маслини
Варени картофи с пресен магданоз и копър.
Пюре от картофи с чер пипер.
Грах с масло и копър.