Продукти

1 средно голяма пуйка,
1 голяма кисела зелка,
1 глава лук,
1 голяма ябълка,
2 с.л. стафиди,
1 ч.ч. ориз,
50 г шунка, нарязана на ситно,
100 г бекон,
50 г краве масло,
1/2 ч.ч. вино,
2 с.л. коняк,
2 с.л. олио,
3 с.л. свинска мас (или олио),
3 ч.ч. вода,
1 лимон,
сол,
черен пипер,
ким

Начин на приготвяне

Измийте пуйката и я намажете отвътре и отвън със сол, масло и черен пипер, накрая я поръсете със сока от 1 лимон. Накиснете стафидите в коняка за 10 минути и нарежете на ситно лука. Запържете лука, ориза, стафидите и шунката в 2 с.л. олио и добавете 1 ч.ч. вода. Варете до набъбване на ориза, добавете настърганата ябълка, сол и черен пипер.

Използвайте тази плънка за малки сармички с част от киселото зеле. Напълнете с тях пуйката и зашийте отвора с конец. Отделете няколко големи листа зеле, а останалата част нарежете ситно и я запържете в тавата, в която ще печете пуйката в свинската мас. Поръсете със ситно нарязания бекон.
Поставете пуйката с корема нагоре в тавата върху подложката, която подготвихте и я покрийте със зелеви листа. Добавете 2 ч.ч. вода и започнете да печете на умерена фурна. Поливайте от време на време пуйката със соса. Обърнете я няколко пъти и добавете по малко топла вода, в случай, че е необходимо.

Пуйката е опечена, когато лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок. Извадете изпечената пуйка и поръсете зелето с малко ким и виното, което сте приготвили и я запечете отново за около 10 минути.

Коледната пуйка се поднася с вкусна гарнитура от варени картофи и плодове от компот от дюли, кайсии или праскови.