Продукти

250 г кайма,
250 г фини овесени ядки,
около 2 ч.ч. вода,
1 средна глава лук,
1 с.л. вегета,
4 яйца,
средата на 4-5 филии пълнозърнест или типов хляб,
магданоз,
чубрица,
бял пипер,
сол,
галета – за овалване,
олио – за пържене

Начин на приготвяне

Овесените ядки се накисват за 12 часа с водата /да ги покрие добре/. В дълбока купа се измесват каймата и подправките. Добавя се 1 яйце и отново се обърква до хомогенност. Прибавят се добре отцедените овесени ядки и настърганият кромид. Сместта се сгъстява с изкиснатите в мляко или вода филии, също добре отцедени. Получава се лепкава кремообразна смес, която обаче се задържа по лъжицата. Престоява на студено 20 минути.

С помощта на две лъжици се оформят кюфтета, които се слагат в галетата и се дооформят с ръце. Добре е да ги оставите да престоят 10-тина минути, подредени в чиния, защото така галетата формира коричка и по-лесно се работи по-нататък.

Следва потапяне на кюфтета в разбитите с малко сол 3 яйца и пържене от двете страни в тефлонов тиган, но с малко мазнина.

Кюфтетата се изпържват бързо, но ако някой иска – може да се запекат в тефлонова тавичка, за да се избегне пърженето.

Пролетните кюфтенца се сервират с гарнитура по избор – прясна зелена салата, доматена салата, картофи, подходящ сос.

Препоръчвам моите Пролетни кюфтенца  на всички, които искат да съчетаят полезното с приятното – имам предвид, че продуктите са изключително полезни и здравословни, а в същото време, хапването на кюфтенца си е традиционно за българската трапеза.