Продукти


3-4 горни бутчета,
Сол и черен пипер,
1 ч.л. смлян кориандър,
1 ч.л. кимион,
По 1 ч.л. сухи магданоз и девисил,
1 ч.л. сушен лук,
½ ч.л. чесън на прах,
1 щипка сумак,
10 зрели, но твърди кайсии,
2 средни моркова

Начин на приготвяне

Бутчетата се измиват старателно от двете страни. Отстраняват се остатъчни вътрешности от вътрешната страна и жълтеещи пухчета по кожата (ако ще се запазва). Слагат се в подходяща тавичка за печене.  Посоляват се от двете страни. Същата процедура се повтаря с всички подправки. Като една част се разпръсква в тавичката около тях.

Върху всяко бутче се слага по парче масло и се поливат с малко гроздово олио. Налива се вода колкото да ги покрие до средата. Слагат се да се пекат на 200*С като се обръщат по някое време, за да се сготвят равномерно. Поливат се и със соса от печенето.

Когато бутчетата са почти готови, около 40 мин по-късно, се добавят морковите, нарязани на средно големи пръчици. Разбъркват се да поемат малко от соса, бутчетата се обръщат. Ястието се връща за 20 мин във фурната.

Накрая се слагат измитите и нарязани на четвъртинки кайсии. Леко се разбърква и се пече още 15 мин.

Летните бутчета се поднасят след 10 минутна почивка извън фурната. Може да се допълнят със свежа салата или варен ориз.