Продукти

1 изчистена сьомгова пъстърва (моята беше от 1 кг),
Пресни магданоз, копър, мащерка, риган, розмарин,
1 глава лук,
1-2 моркова,
3-4 сушени домата,
1 пресен домат,
1 голяма консерва варен боб или равностойността домашно сварен,
По ½ до 1 ч.л. сухи девисил, чубрица, целина, магданоз и джоджен,
1 ч.л. червен пипер,
Зехтин,
Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Бобът се приготвя по класическата българска рецепта за боб на фурна, която в моята кухня се нюансира така:

Ситно нарязаният лук се слага да се задушава, под капак. Добавят се нарязаните на колелца моркови. След 5 мин се слага 1 ч.л. червен пипер. Разбърква се, дават му се няколко секунди да даде максимума от аромата си (без да прегаря) и се изсипва настърганият домат. Разбърква се. Включват се в задушаването и сушените домати, накиснати за 10 мин във вряла вода. Налива се и малко от водата им. Сместа се ароматизира с всички сухи зелени подправки, сол и черен пипер.

Премества се в подходяща съдинка, най-добре овална, за да може да се пече заедно с рибата. Добавя се прецеденият и изплакнат боб (ако е от консерва), налива се вряла вода колкото да го покрие леко (или от неговия си бульон, ако е домашно варен). Разбърква се добре със задушената смес. Слага се да се пече на 200*С.

Рибата се измива добре отвътре и отвън. Посолява се със сол и пипер. Намазва се отвсякъде със зехтин. Коремът й се напълва с тревичките, без да се махат дръжките. След това рибата се увива плътно в 2 пласта хартия за печене и се привързва с конец. Слага се до боба (в отделен съд) да се пекат заедно. Аз слагам съдинката с боба в голяма кръгла тава и увитата риба до нея. Рибата се пече 30 мин, след това може да се развие и да се допече още 15 мин. Бобът се пече до златисто и сгъстено.